Hopp til navigasjon Hopp til innhold
415px-Trond_Giske_2007 (Ill.: Copyright © Harry Wad)

Staten vil kontrollere nett-aktivitet

Kulturminister vil etablere medieombud.

VG kan i dag melde at kulturminister Trond Giske vil ta kontroll på nettet.

Vil ha eget medieombud

Giske lanserer det som kalles et medieombud som skal verne norske nettbrukere.

I det siste har debatten rast rundt bruken av bilder på sosiale nettsider som Facebook der personen avbildet mange ganger ikke har samtykket i at bildet legges ut. Medieombudet skal være et sted der enkeltpersoner kan henvende seg om de føler seg misbrukt på nett.

– Det vi ser er at bilder legges ut mot enkeltpersoners vilje, og at det ikke er noen som tar ansvar. I tillegg har vi hat og gjerninger som følger av dette. I norske medier er det redaktører som står ansvarlig for hva som publiseres, men på en del nettsteder finnes det ingen ansvarlig redaktør. Ofte finnes det ikke engang en person man kan kontakte. Dermed står unge jenter maktesløse overfor overgrep som begås mot dem på nettet, forklarer Trond Giske.

Kokkvold uenig

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er uenig i Giskes planer om å lansere et medieombud.

– Vi har et barneombud som kjemper for barns rettigheter. Vi har et forbrukerombud som kjemper for forbrukernes rettigheter. Også vil Giske ha et medieombud som kjemper mot mediene. En statlig kontroll av mediene er stikk i strid med alt vi lærer. Er det noen som skal styre mediene, så er det i hvert fall ikke staten, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet.

Kilde:
VG

Stikkord: bilder, facebook