Plater som dette gledet folk fra 1920-tallet fram til begynnelsen av 1960-tallet.

Annonse


3739 gratislåter på nett

Om du er interessert i å høre hvordan hitlistene artet seg på 1940 og 1950-tallet, har du nå mulighet til å laste ned en mengde gamle innspillinger helt gratis.

Livsprosjekt

Cliff Bolling (57) fra Portland, Oregon i USA har tenkt å bruke mesteparten av pensjonisttilværelsen («de neste hundre åra, eller noe deromkring», som han så optimistisk uttrykker det) til å digitalisere sin enorme samling av gamle «steinkaker» – 78-plater som kom ut før LP og single tok over på begynnelsen av 1960-tallet.

Boling har så langt lagt ut 3739 låter, og mer kommer snart. Det er ikke bare amerikansk musikk som ligger i databasen. Også arabiske, japanske og greske innspilleringer fra den gang da liger ute.

RIAA ringer ikke på

Bolling har ikke hørt noe fra platebransjens overivrige advokater ennå, og regner ikke med å gjøre det heller. Musikk som er over 50 år gammel er nemlig unntatt fra opphavsretten.

Annonse


Han – eller rettere sagt kona – er mer bekymret for at tekstene kan virke støtende. For i farfars ungdom hadde man, sett med dagens øyne, et noe politisk ukorrekt syn både på kjønnsroller og mennesker med mørk hudfarge.

Fra 1900 og framover

Noen plateindustri å snakke om fikk ikke verden før på 1920-tallet. Men det ble innspilt musikk til ulike formål halt fra slutten av 1800-tallet, og i Bollings database ligger det en japansk innspilling fra år 1900.

Bolling bruker for øvrig ikke støyreduksjon, av hensyn til puristene. Men det kan du jo fikse selv i etterkant.

Musikken ligger på 78records.cdbpdx.com

Les ellers en grundig artikkel om Cliff Bolling og hans prosjekt på Wired.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse