Hopp til navigasjon Hopp til innhold
elvis (Ill.: RCA Records)

Elvis passerte kontrollen

Lett å forfalske nye pass.

Den nederlandske sikkerhetseksperten Jeroen van Beek klarer enkelt å endre data på såkalte biometriske pass, som nå brukes av 45 land inklusive Norge.

Barn byttet ut med bin Laden

Foran et forbløffet team fra den britiske avisa The Times viste han hvordan han kunne endre bildet på passet til fotografens sønn, og sette inn et bilde av Osama bin Laden der i stedet.

Om ønskelig, kunne han endre så godt som alle andre data i tillegg.

Elvis gikk glatt gjenom

I et annet tilfelle passerte et falsk pass «utstedt» til den for lengst avdøde rockestjernen Elvis Presley (1935-1977) gjennom passkontrollen i Amsterdams rådhus.

Elvis-stuntet var sponset av det store revisorfirmaet KPMG, og forsøket ble utført av can Beek og hans studenter ved Amsterdams universitet.

Rådhuset sikkerhetsstab unnskyldte seg senere med at passleseren ikke var bygget for å sjekke sikkerheten…

Felles nøkler

De biometriske passene hadde vært betydelig sikrere om landene som bruker dem hadde innført det såkalte PKD (Public Key)-systemet.

Dette består av et sett felles, krypterte nøkler som gjør at passkontrollen i ett land øyeblikkelig «vet» om et pass som er avslørt som falskt i et annet.

Systemet ligner det som brukes i de norske AutoPass-brikkene i bomstasjoner. En amerikansk hacker viste i forrige uke hvordan bomstasjoner kan passeres ved hjelp av daa som er samlet inn fra andre folks brikker på en parkeringsplass.

Bare fem har innført det

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO (International Civil Aviation Organisation) vil at samtlige av de 189 land som hittil har sluttet seg til avtalen om å innføre biometriske pass også bruker PKD.

I dag er det bare Australia, New Zealand, Singapore, USA og Japan som bruker den utvidete sikkerheten.

Kilde:
timesonline.co.u

Stikkord: bilder, data, hacker, sikkerhet, the times, usa