Tyver er kanskje ikke det du trenger å være mest redd for når du reiser inn i USA. Myndighetene kan ta laptopen din - med loven i hånd. Og beholde den i ubegrenset tid.

Annonse


USA kan beholde laptopen din

Om du skal til USA, bør du absolutt ikke ha noe på den bærbare datamaskinen din som potensielt kan vekke interesse hos lovens lange (og ofte inkompetente) arm. Og det er ikke sikkert at du ser verken laptopen, iPoden eller mobiltelefonen din igjen.

Kan beholde alt

Amerikansk føderalt grensepoliti har nå i følge storavisen Washington Post fått nærmest ubegrenset tillatelse til å saumfare og beholde alle typer elektronisk utstyr som tas med inn i landet.

Fullmaktene gjelder ikke bare utlendinger, men også amerikanske statsborgere. Og selv om det står at det skal utvises varsomhet md advokater som har med seg opplysninger om klientene sine og forretningsfolk som bærer med seg bedrifts- og konkurransekritisk informasjon, kan også disse kan ransakes.

Kan utveksles fritt

Derimot nevner ikke forskriftene for eksempel pasientopplysninger på laptopen til en lege, eller finansinformasjon som kan ligge på maskinen til en børsmegler. Slike opplysninger kan lett misbrukes av en utro tjener i politiet, for eksempel til innsidehandel.

Annonse


I følge fullmakene kan informasjon fra bærbare PCer og håndholdt utstyr fritt uteksles mellom ulike føderale etater og til og med private institusjoner som har oppdrag for den amerikanske regjeringens etterretningsorganer.

Også lommerusk

Forskriftene favner svært bredt når det gjelder hva som kan undersøkes og beslaglegges. Blant gjenstandene som nevnes spesifikt er harddisker, flashminne, mobiltelefoner, personsøkere, video- og lydbånd. I tillegg kan det tas beslag i bøker, og til og med lommerusk.

De nye og oppsiktsvekkende forskriftene er utstedt av to etater som ligger under Department Of Homeland Seurity, USAs departement for innenriks sikkerhet: U.S. Customs and Border Protection (toll- og grenseetaten) og U.S. Immigration and Customs Enforcement (immigrasjons- og tolletaten).

– Virkelig alarmerende

Nå slår politikere og organisasjoner som er opptatt av å hegne om privatlivet alarm.

Den demokratiske Wisconsin-senatoren Russell Feingold kaller forskriftene «virkelig alarmerende». Han vil nå forelå en lov som vil garantere at elektronisk utstyr beslaglegges og dataene undersøkes bare dersom det foreligger såkalt skjellig grunn til mistanke.

ITavisen har tidligere skrevet flere artikler (se venstre marg) om amerikanske myndigheters praksis med å beslaglegge og undersøke bærbare PCer og annet elektronisk utstyr ved innreise i USA.

Kan ramme hvem som helst

Men det er først nå forskriftene har blitt kjent i detalj. I tillegg har det tidligere blitt påstått – men ikke aktivt bekreftet fra offisielt hold – at det skal foreligge mistanke på forhånd.

Nå er det altså klart at hvem som helst kan bli utsatt for konfiskering og dataransaking når de reiser inn i eller returnerer til USA.