Den britiske super-hackeren Gary McKinnon risikerer 60 års fengsel dersom han blir utlevert til USA. En ny lovendring kan nå redde ham.

Annonse


Pentagon-hackeren kan bli utlevert

Britiske Gary McKinnon (42) hacket seg både inn i det amerikanske forsvarshovedkvarteret Pentagon og hos romfartsorganisasjonen NASA. Han ble tatt da han hadde lastet ned et bilde av noe han trodde var et utenomjordisk fartøy.

Seks års kamp

McKinnon skal ha tatt ned hele 2000 maskiner som tilhørte det amerikanske forsvaret, og skadene han skal ha forårsaket er beregnet til 700 000 dollar (om lag 3,5 millioner norske kroner).

Dermed er det kanskje ikke så rart at amerikanerne i seks år har jobbet hardt for å få ham utlevert, slik at de kan gi ham en passende straff.

Overhuset sa nei

Saken har gått flere runder i det britiske rettssystemet. Men så langt har ikke McKinnon vunnet fram med sine appeller. Nå er siste mulighet i hjemlandet brukt opp – Overhuset har avvist hans bønn om ikke å bli overlevert.

Annonse


Dermed burde alt være klart for en snarlig flytur over Atlanteren, der det venter en dommer og en jury.

Satser på Europa-domstol

Det kan likevel tenkes at det fortsatt finnes håp, for McKinnon har nå søkt om å få saken opp i den europeiske menneskerettsdomstolen.

Hans store skrekk er å bli sendt til Guantanamo Bay, den amerikanske fangeleiren for mistenkte terrorister på Cuba.

Rsikerer 10-70 år

Den britiske regjeringen har imidlertid fått forsikringer om at så ikke vil skje, og at McKinnon vil få saken sin behandlet på vanlig måte i det amerikanske rettssystemet.

Skulle McKinnon bli dømt, kan han risikere 70 år i fengsel. Minimumsstraffen for de forholdene han er tiltalt for er 10 års fengsel.

Kilder:
BetaNews.com
freegary.org.uk

Annonse