Når du surfer på nettet eller sender e-post,blir alt du gjør registrert. Men hvor lenge, og til hvilket formål?

Annonse


Lagrer data altfor lenge

Flere norske Internettleverandører bryter reglene om sletting av elektroniske spor. I følge Datatilsynet blir for mye informasjon lagret for lenge.

– Kan misbrukes av «råtne egg»

Gisle Hannemyr, som er lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, frykter konsekvensene dersom informasjonen havner på feil hender.

– Det kan jo være noen råtne egg som kan finne på å selge dette her til journalister eller til kriminelle som kan tenkes å bruke dette til utpressing eller til hodejegere som gjerne vil sjekke ut hva slags politiske holdninger eller seksuelle preferanser en jobbsøker har, sier Hannemyr til NRK Dagsnytt.

Bare til fakturering

Slik reglene er i Norge i dag, kan Internettleverandører bare lagre IP-adresser og data som kan identifisere brukerne til faktureringsformål, og bare så lenge det er hensiktsmessige rent forretningsmessig. Normalt vil dette si maksimum 3-5 måneder.

Annonse


Opplysningene kan bare gis til politiet, og i praksis innebærer en slik utlevering en rettslig kjennelse eller mistanke om svært alvorlig kriminalitet (barneporno, narko- og drapssaker).

EU-direktiv

EU vil imidlertid lovpålegge nettleverandørene i EU og EØS-området (der Norge er med) å lagre opplysninger om kundenes IP-adresser i minst 6 måneder, og maksimum to år. Disse opplysningene skal gjøres tilgjengelige for politiet, men uten å være koblet til personene som bruker adressene.

Skal IP-adresser kobles med personer i kunderegistrene, må det fortsatt rettslig kjennelse til.

Heftig debatt

Det såkalte Datalagringsdirektivet har skapt mye debatt både her hjemme og i resten av Europa. Flere land har allerede implementert det, men Norge har ikke innført de nye reglene ennå.

Noen ønsker til og med å bruke vetoretten for å stoppe direktivet.

Annonse