Både YouTube, Hulu og andre leverer store mengder streamet film. Det er umulig for menigmann å vite om det hun eller han ser på er lovlig eller ikke, mener Kulturdepartementet.

Annonse


Slik blir framtids-TV

Det er ikke alle politikere som ser på fildeling og torrents som noe ulovlig tøv. EU har nettopp valgt å støtte et firma med 19 millioner Euro, over 150 millioner kroner, for å utvikle et fjerdegenerasjons P2P-system (peer-to-peer) for å erstatte dagens kringkastingssystem.

Bruker erfaring fra BitTorrent
Den nederlandske akademikeren Johan Pouwelse er utviklingsleder i selskapet P2P-Next, selskapet som skal gjøre ideen til virkelighet. Han har studert BitTorent i et år, og har tatt sin erfaring videre til det nye prosjektet. Har har stor tro på streaming av film og video gjennom P2P-deling er framtiden.

Han forteller at ved å bruke P2P-deling, vil selskaper slippe å ha gigantiske servere å vedlikeholde for å distribuere innhold – istedenfor vil arbeidet fordeles ut på seerne. Youtube og det amerikanske TV-nettstedet Hulu er gode eksempler på hvordan medieinnholdet blir lagret på et sted.

Mange nedlastingsprogrammer i dag bruker den samme grunnleggende P2P-teknologien, men forskjellen er at P2P-Next vil streame videoinnhold, fremfor å laste det ned.

Annonse


Blandede følelser
TV-selskaper over hele verden gleder seg over slike nyheter, slik at de får spredd sine programmer til flere mennesker. BBC har allerede satset stort på internettinnhold, og her i Norge kan vi se en lignende satsning fra NRK.

Pouwelse har imidlertid fått blandet reaksjon fra ulike internettleverandører som selger internetttilgang til faste månedspriser. Hvis framtiden vil by på det Pouwelse prater om vil det kreve mye båndbredde, og alle vil ha en del av det. Dette er selvfølgelig ikke lønnsomt for internettleverandører, som helst ser at kundene bruker opp så lite båndbredde som mulig.

Trenger frivillige
I tillegg til å kreve mye båndbredde, trenger selskapet også hjelp fra frivillige til å teste ut programvaren. De har bygget programmet rundt BitTorrent-kjernen, og gjort at det fungerer på alle plattformer.

SwarmPlayer, som programmet heter, skal kunne laste ned vanlige torrents, men også gi muligheten til live-sendinger og såkalt video-on-demand. På denne måten vil du kunne velge akkurat hvilket program du vil ha, og se det direkte gjennom avspilleren. Programutvalget er fortsatt ikke noe å skryte av da det bare er testsendinger og litt arkivfoto, men det er verdt en titt. Dette kan tross alt være slik vi vil se på TV om et par år.

Prosjektet får økonomisk støtte til og med 2012. Framtidskringkastingen er rett rundt hjørnet.

Kilde:
Ars Technica
P2P-Next

Annonse