Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iStock_000005406932XSmall

– Skype og Firefox kan bli ulovlig

Europa skal stemme på ny lov.

Brussels forslag om å kaste piratene ut av nettet kan få til nå ukjente bivirkninger.

Piratene kastes ut

En ny lov som drøftes i EU kan kaste piratene ut av nettet. I denne loven er det også andre ting som kan få virkninger på hvordan dataverdenen formes i årene som kommer.

Loven som kalles Telecom Packet strammer inn nettet rundt piratene med den såkalte «three strike»-loven. Denne loven kan ende med at brukere får tre advarsler etter å lastet ned eller delt piratmateriale før de blir kastet ut av Internett.

«Lovene baner vei for at private selskaper kan holde øye med og filtrere Internett», forklarer Christophe Espern fra den franske rettighetsgruppen La Quadrature du Net.

Myndighetene bestemmer

I tillegg til å prøve å bli kvitt piratene legger loven ansvaret for å bestemme hvilke programmer som skal fungere på Internett på hvert enkelt lands styre innen EU.

«Skype eller til og med Firefox kan bli erklært ulovlig i Europa om de ikke blir godkjente av en administrativ ledelse,» forklarer Benjamin Henrion i FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure).

FFI mener loven kan være med å gjøre dagens Internett til en slags «Sovjet Internett» der styresmaktene bestemmer alt.

– Styrker forbrukernes rettigheter

En av de som har vært med på å forme loven, Malcolm Harbour mener at den overhodet ikke har en slik virkning og at loven kommer til å styrke forbrukernes rettigheter. Harbour legger til at loven ikke nevner noe spesifikt angående piratkopiering.

Loven ble stemt på i går. Resultatet er enda ikke kjent. En lignende lov ble nedstemt i april i år.

Oppdatert: Alle deler av loven har gått igjennom melder ISPpreview. Loven skal stemmes på formelt i september i år, noe som kan gi tid til justeringer.

Kilde:
BBC

Stikkord: april, eu, europa, firefox, internett, politikk, programmer, skype