Hopp til navigasjon Hopp til innhold
HiPhone ble aldri sett på som en seriøs konkurrent til iPhone her i "vesten". I Kina er det imidlertid en realitet.

«HiPhone» større enn iPhone?

Piratkopierte mobiler er et stort problem i Kina.

I de siste årene har mange merkelige etterlikninger av kjente merker dukket opp på mobilmarkedet. Alt fra HiPhone til iPhune har kravlet seg til norske medier, og vi har ledd godt hver gang. Nå viser det seg at saken har blitt et reelt problem i Kina, hvor de billige kopiene snart selger bedre enn de originale.

Liten inntekt
Salget av billige kopier og etterlikninger i Kina, verdens største marked for håndholdte enheter, har steget enormt etter 2006. Haugevis av små rullebåndsfabrikker har dukket opp i Kina, og produserer mobilkomponenter til en svært lav pris.

– I 2006 tjente jeg 100 yuan (74 norske kroner) for hver enhet jeg solgte. I 2007 fikk jeg halvparten og i år får man mindre enn 20 yuan, forteller Zhu Xiang til Reuters. Han var selv en fabrikkeier, men var nødt til å finne seg en ny jobb.

Han kaller den nye priskrigen blodig.

– Det har blitt enklere å etablere selskaper, og mange har slengt seg på bølgen. De aller fleste som starter fabrikker selger enheter med marginal inntekt, bare for å få bli en del av den voksende industrien.

En halv årslønn per mobil
Den voksende interessen for billige mobiler har ikke bare gitt utslag i antallet fabrikker, men flere har også begynt å lage nettbutikker for å distribuere piratkopiene. Fu Jiangang eier en slik nettbutikk, og synes ikke det er rart at billigkopiene selger så godt.

– Du kan ikke forvente at en bonde som tjener 10 000 yuan i året skal bruke 5000 yuan på en ny telefon, sier Fu.

– Bonden vil allikevel ha en mobiltelefon som ser bra ut, kan spille musikk og ta bilder. Derfor kommer de til meg, avslutter han.

Skremmende tall
I 2007 ble det solgt omtrent 170 millioner mobiltelefoner i Kina. Av disse skal omtrent 70 millioner ha vært piratkopierte og uregistrerte.

Annonse
Stikkord: iphone, kina, mobiler, mobiltelefon, mobiltelefoner, musikk