Snart kan du dra på så det holder hjemme - og la naboene sove i fred...

Annonse


Snart kan du spille så høyt du vil

Forskere ved universitetet i Valencia i Spania har utviklet en ny teknologi som kan komme til å bli redningen både for folk som gjerne vil holde festen gående til 8 på morgenen og naboene deres som gjerne vil sove.

Akustisk kappe

Teknologien kalles «Acoustic Cloaking» og kan nærmest beskrives som et elektronisk teppe eller en kappe du kan svøpe rundt deg for å få fred – eller å gi andre fred.

Matematikken bak systemet har vært kjent i mange år, men det er først nå at forskerne har ser muligheten for at den til brukes til noe praktisk.

Kunstig materiale

Problemet har så langt vært materialet som skal brukes til å framskaffe effekten. Vanlig luft kan ikke brukes, og heller ikke byggematerialer slik vi kjenner dem i dag.

Annonse


Valencia-forskerne har utviklet noe de kaller for lydkrystaller («sonic crystals»). Disse krystallene har den egenskapen at man kan endre deres akustiske egenskaper etter behov.

Forskerne ser for seg at de «akustiske teppene» vil kunne bli til et kommersielt produkt i framtida. Militæret vil også våre interessert, selv om vekta av «teppet» blir så høy at de vil bli for tunge for eksempel for kjøretøyer og ubåter.

Isolering av leiligheter er et mer sannsynlig område for isolasjonsmaterialet. mens man i dag må bygge tjukke vegger av betong for å oppnå maksimal lydisolering, kan den nye krystall-teknologien bety at man kan nøye seg med tynne vegger og oppnå enda bedre effekt.

Kilde:
New Journal of Physics

Annonse