Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Piller på nett er sjelden noen god idé. Likevel gir geskjeften hundrevis av millioner i kassa hvert år. (Ill.: Drug Education Forum)

Pilletrillere bruker botnets

Ulovlig medisinsalg via styggvare.

Det begynte med Viagra. Men etter hvert har det utviklet seg en hel industri for ulovlig salg av nær sagt alle typer medikamenter på nettet.

Ikke ekte vare

Salget foregår helt ukontrollert – her trenger man verken resept eller lege for å få tak i det man mener man trenger.

Det er også et faktum at mye av «medisinen» som selges ikke er ekte vare. I mange tilfeller dreier det seg om vanne eller Lurium, og i beste fall et utvannet produkt.

Lure-pulver ut – penger inn

Myndighetene har i noen grad klart å stoppe den fysiske forsendelsen av medisinen. Men de klarer ikke å stoppe det som gir bandittene penger i kassa: Distribusjonen av reklamen (spam) og betalingen fra naive sjeler som går rett på.

I følge en undersøkelse foretatt av Cisco-gruppens antispam-avdeling IronPort lykkes de ulovlige pilletrillerne overmåte bra med sin forretningsvirksomhet.

Selger for 775 millioner

I følge selskapet selges det ulovlig medisin på nettet for over 775 millioner kroner i året.

Og i følge det samme selskapet eksisterer det en klar forbindelse mellom såkalt botnets og dette salget.

Utstrakt samarbeid

Et botnet er en kjede av maskiner som er infisert med såkalt styggvare (malware) – programvare som sender fra seg opplysninger om maskinen den snylter på for å massedistribuere e-post med medisinreklame.

Denne metoen har vært kjent lenge, men det er først nå noen har klart å påvise en direkte forbindelse mellom de som distribuerer styggvare og pilletrillerne. I følge IronPort er det et tett samarbeid, og i mange tilfeller er det de samme interessene som står bak.

Kilde:

Stikkord: programvare, spam, svindel