Det amerikanske innenriksdepartementets indianerkontor ble beordret av nettet før jul i 2001. Nå kan de ansatte endelig surfe igjen.

Annonse


Får endelig bruke nettet igjen

Deler av det amerikanske innenriksdepartementet (U.S. Department of the Interior) ble i desember 2001 beordret av en føderal domstol til å koble seg fra Internett.

Mistanke om korrupsjon

Forbudet mot nettbruk gjaldt følgende etater innefor departementet: Bureau of Indian Affairs, the Office of Hearings and Appeals, Office of the Special Trustee og Office of Historical Trust Accounting.

Årsaken til forbudet var påstander om omfattende korrupsjon innen kontoret for indianer-saker, med forgreninger til andre instanser innen departementet. I følge et massesøksmål fra indianerorganisasjonene hadde tusenvis av kontoer blitt misbrukt av indianerkontorets ansatte.

Bare intern e-post

Indianerne fryktet at misbruket kunne fortsette dersom e offentlig ansatte fortsatt hadde tilgang til nettet, og dermed kontoene. I en svært oppsiktsvekkende dom kuttet U.S. District Court Judge Royce Lamberth derfor like godt hele Internett-forbindelsen for de ansatte, ikke bare forbindelsen til kontoene.

Nå – over seks år seinere – får de ansatte endelig koble seg på igjen. Forbudet har naturlig nok skapt stor frustrasjon hos byråkratene. En av dem, Maria Streshinsky, beskriver situasjonen slik:

– I seks år satt disse medarbeiderne (og jeg var en av dem) foran sine ensomme datamaskiner og skrev e-post til hverandre på det interne systemet og bare om jobbrelaterte emner.

Brukte papirlapper

Alle former for trådløs kommunikasjon var forbudt på kontoret. Det gjaldt både mobiltelefoner og trådløse nettverksmottakere og -sendere.

For å kunne gjøre jobben sin måtte de ansatte bruke en blanding av papirlapper og jungeltelegraf – akkurat som i tiden før nettet kom for alvor.

Korrupsjonsssaken er for øvrig ikke avsluttet, men faren for bevisforspillelse og fortsatt konto-misbruk regnes ikke lenger som stå stor at det forsvarer et totalt nettforbud.

Kilder:
The Atlantic
NextGov.com
Govexec.com

Annonse


Annonse