sdl copy

Annonse


Få betalt for å dele film

Vi har snakket med sjefen for Ameibo, selskapet som gir deg penger om du deler film.

Lovlig fildeling

Ameibo er en av om ikke det første selskapet i verden som gir deg penger for å dele film man enten har kjøpt eller leier.

ITavisen testet tjenesten når den ble lansert i april. Nå har vi har snakket med sjefen Jacob de Geer.

Intervju med sjefen

Først og fremst det alle lurer på: hvordan fikk dere i land denne avtalen med de store studioene?

– Studioene syntes at Ameibos modell var unik og spennende og i tillegg det at vi gir kundene mulighet til å eie lovlig. Modellen stammer fra tankene og modellen som affiliate marketing bygger på. Samtlige av grunderne har sine røtter i TradeDoubler som har sukess mye takket vært affiliate marketing. Ameibo er unik med tanke på at vi bruker BitTorrent og gir kundene penger som de kan kjøpe film for eller overføre til sin private bankkkonto.

de Geer forteller at de store studioene overraskende nok ikke var skeptiske til en forretningsmodell som går ut på at brukerne deler film med en teknologi som i hovedsak brukes til piratkopiering.

– De fleste er positive. Studioene vil finne løsninger som fungere for kundene når man skal kjøpe eller leie film på nett, forteller de Geer til ITavisen. Sjefen forteller at butikken har noen tusen medlemmer og at antallet medlemmer er mer de tørte å håpe på før de startet.

– Det som er interessant er at kjøpsfrekvensen er betydelig høyere enn hva vi turte å håpe på.

HD kommer

Ameibo-sjefen kan røpe til ITavisen at de kommer til å lansere film i HD-oppløsning. Vi lurte på hvor mye man kan tjene på tjenesten. I skrivende stund har personen på toppen av «top earners»-lista kun tjent 7.62 euro (ca. 80 kroner), ikke akkurat noe å bli rik av.

– Listen «top earners» viser de beste delerne per måned. Muligheten til å tjene penger øker i takt med antallet markeder vi lanserer i. Vi har jo bare vært i drift i en måned så vi forventer at tallene øker med tiden og også antallet brukere. I april tjente noen brukere 500 svenske kroner eller mer på å dele sitt innhold.

– Filmselskapene tar mesteparten

Hvor mye tjener dere på en film?

– Det avhenger av avtalen med filmselskapet, men dette er en volumbusiness. Studioene beholder en svært betydelig del, seederne får sin del og eventuelle overskudd beholder vi, forteller de Geer som også kan fortelle at de har med seg Warner Brothers, Sandrew Metronome, Scanbox og femten andre ulike filmstudioer.

Det blir ikke et intervju i 2008 uten spørsmål om DRM. Har Ameibo tenkt å gjøre alle filmene DRM-frie?

– Det er ikke helt opp til oss. I enkelte tilfeller er DRM en nødvendighet for oss… mange filmstudioer har som krav at filmen selges med DRM og for å kunne leie ut en film er det nødvendig. De gangene studioene ikke har et DRM-krav lanserer vi løpenede DVD-R-filer for nedlasting. Dette er rene kopier av DVDen med alt det innebærer i form av teksting, lydspor og ekstramateriell.

de Geer forteller at prisene avhenger av studioene og at de strever med å levere med en konkurransedyktig pris. Noen ganger har nettsiden kampanjer, og noen ganger må de holde samme pris som resten av bransjen.

Men er det noen som deler?

– De fleste brukerne velger å dele filmen, til forskjell fra piratnettverkene der de fleste skrur av maskinen når nedlastingen er ferdig. Det er naturligvis en av fordelene med at man får betalt når man deler filmen. I normale tilfeller tar det 10 til 15 minutter å laste ned en film fra oss (om du har 8Mbit ADSL). Dette er i stor grad takket våre medlemmer.

Annonse


Annonse