Film skal absolutt ikke ligge på harddisken på en DVD-opptaker, mener MPAA.

Annonse


iTunes-film samtidig med DVD

Apple inngikk i natt norsk tid avtale med brorparten av de store filmselskapene om å tilby nye filmtitler på iTunes samme dag som de kommer på DVD i de fysiske butikkene.

Blir dominerende

Avtalen gjelder Universal, 20th Century Fox, Walt Disney Studios, Warner Bros., Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Lions Gate Entertainment Corp, Image Entertainment og First Look Studios. Dette er brorparten av Hollywood, og analytikerne venter at resten vil følge med.

Dermed er iTunes nå i samme posisjon på filmmarkedet som de allerede er på musikkmarkedet. Det vil si helt dominerende på salg av nedlastet innhold. På det området har de ingen seriøse konkurrenter på musikkfronten, selv om både Micirosoft, Amazon og andre store aktører prøver hardt.

Fra 77 til 51 kroner

Samtidig har salget av TV-serier og musikkvideoer via Apples nettbutikk tatt av for alvor. Filmtilbudet har så langt vært begrenset til Disney, og har vært nokså magert og lite oppdatert.

Annonse


Dette vil nå endre seg kraftig.

Prisene på ferske titler vil ligge på 14,99 dollar – om lag 77 norske kroner. Mens eldre filmer vil selges for 9,99 dollar – om lag 51 kroner.

Norge ikke med

Ballet åpner i dag med filmene Juno (slippes 25. juni i Norge), American Gangster (er sluppet i Norge) and I Am Legend (slippes 11. juni i Norge).

Som vanlig kan ingen si når tilbudet blir åpnet for norske kunder. Fortsatt forhandler Apple om rettighetene i flere europeiske land. Hittil har bare britiske iTunes-kunder fått tilgang til film og TV-serier.

Folket vil ha nettfilm

Avtalen med de store filmselskapene betyr utvilsomt begynnelsen på slutten for de skinnende platene i bokser som hovedmedium for filmsalg. DVD-salget går nå raskt nedover, og introduksjonen av HD-fomatet Blu-ray har ikke greid å kompensere for dette.

Folk vil ha filmen via nettet, og de vil ha den til odel og eie framfor å leie den. Dette har Apple tatt konsekvensen av. Selv om lyd- og bildekvaliteten på iTunes-filmer ikke kan måle seg verken med DVD eller Blu-ray, ser det ut som om markedet er der.

Lovbrudd største konkurrent

Flertallet er tydeligvis fornøyd med musikk i MP3-kvalitet, kjøper stadig mindre CD og bryr seg lite verken med SACD eller DVD-Audio. På samme måte ser det ut til at folk er fornøyd med DiVX, formatet som brukes av filmpiratene. Apples format er bedre, og ikke minst mer portabelt om man har en iPod.

Den største utfordringen er likevel den omfattende, ulovlige nedlastingen.

Apples og filmbransjens håp er imidlertid at folk skal oppfatte det som enklere å betale enn å laste ned via torrent eller Usenet. Denne strategien, kombinert med lave priser, har til dels lykkes med musikk, og kan vise seg å virke også med film.

Kilde:
Reuters

Annonse