Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nedgangen i Windows-salget nærmer seg 25 prosent i forhold til i fjor. Det skyldes neppe bare piratvare... (Ill.: iStockphoto)

Windows-salget raser

Taper mot Mac og Linux.

Salget av Microsofts operativsystem målt i omsetning falt nesten 24 prosent i tredje kvartal av selskapets finansielle år (som ikke er det samme som kalenderåret).

– Piratkopiering årsak

Og mens man tilsvarende periode i fjor omsatte Windows-produkter for 5,3 milliarder dollar (om lag 27 milliarder norske kroner), ligger salget i år på skuffende fire milliarder dollar (om lag 20 milliarder kroner).

Selv sier Microsoft at de svake tallene skyldes tidlig bokføring av Vista-forhåndsssalget. Samtidig ser de fortsatt piratkopiering som en stor utfordring, og mener det først og fremst er her de må sette inn støtet dersom de skal få salget opp.

Mac haler innpå

Uavhengige analytikere har imidlertid helt andre og sett fra Microsoft-ledelsens side mye mer skremmende forklaringer. I samme periode som Windows-salget sank med 24 prosent, opplevde Apple en økning på 51 prosent i salget av Mac.

Tidligere var Mac en mygg på PC-markedet, med et nedslagsfelt begrenset til grafisk industri og designbevisste rikfolk. Nå har markedsandelen til Apple passert 20 prosent i USA (privatmarkedet), og ingen ting tyder på at dette vil stoppe.

Tung kritikk

På bedriftsmarkedet og ikke minst innen offentlig sektor har Linux for alvor begynt å gjøre seg gjeldende. Bedriftsledere er lei av store lisenskostnader, og velger i stedet å investere i personell, nettverk og maskinvare (som ikke nødvendigvis er noe billigere).

Samtidig utvikles det stadig mer brukervennlige gratis Linux-løsninger for privatpersoner. Denne uka kom en ny versjon av Ubuntu, som høster sterke lovord blant anmelderne.

Den største faktoren er kanskje likevel Microsofts omdømme, som mange mener er for nedadgående. Tidligere kom kritikken fra patologiske Windows-hatere, surmagete journalister, fanatiske Mac-tilhengere og blåøyde fri kode-evangelister. Nå kommer den fra tunge analytikermiljøer som Gartner Group.

Nedgraderer til XP

I stedet for å en økende aksept i markedet opplever Microsoft at de to største PC-produsentene, Dell og HP, tilbyr kundene sine det de kaller «pre-nedgradering». Det vil si PCer med der Vista er fjernet og erstattet med gode, gamle Windows XP.

Dette betyr neppe så mye økonomisk for Microsoft, og vi snakker heller ikke om det store omfanget. Men signaleffekten ut mot markedet kan ikke akkurat sies å være positiv.

For tungt for de lette

I tillegg kommer framveksten av lette. billige PCer som Asus EEE og HPs Mini-Note. Disse maskinene kjører i utgangspunktet Linux, men kan også kjøre Windows.

Men da er det snakk om XP, og ikke Vista. Microsoft har med andre ord oversett publikums behov for maskiner som fyller hullet mellom en fullblods laptop og en PDA-mobil. Det kan vise seg å bli et hull som blir større, og som stadig flere står klare til å fylle med helt andre løsninger enn de Microsoft kan tilby.

Fortsatt Sjefen

Det er likevel viktig å huske at Microsoft fortsatt er helt dominerende på PC-markedet, uansett hvordan man regner. Og at Vista leveres på det store flertall av de nye PCene som selges i dag.

Men stadig flere begynner nå å tro at dette hegemoniet kan rokkes, og at Windows ikke vil være en selvfølge på samme måten som i Microsofts «gullalder».

Se også Digi.no

Kilder:
Infomatics Online
Information Week
BetaNews.com
Mac Daily News

Stikkord: Apple, asus, dell, eee, gratis, laptop, linux, mac, Maskinvare, Microsoft, nettverk, ord, piratkopiering, ubuntu, usa, vista, windows