Det føderale, amerikanske politiet ble i går rammet av et mystisk sær-virus.

Annonse


Vil ha massiv overvåking av nettet

I USA står personvernet sterkt – kanskje sterkere enn i Norge. Likevel prøver nå den føderale politiorganisasjonen FBI å få gjennomslag for å kunne overvåke alle offentlige og private datanettverk.

Står maktesløse

Det vil i praksis si hele Internett, siden det globale nettet fortsatt styres fra USA.

I dag har FBI bare anledning til å overvåke nettverk systemtatisk dersom nettilbyderen har gitt dem tillatelse til det. Om nettilbyderen ikke vil, står de maktesløse uten en rensakelsordre fra en føderal domstol.

Genrell overvåking

FBI-sjefen Robert Mueller forslår nå at hans organisasjon gis en generell rett til å overvåke nettet. Henikten er å avdekke kriminalitet.

Annonse


Med andre ord dreier det seg ikke bare om å overvåke konkret, mistenkte personer og deres aktiviteter på nettet. Men om en tillatelse til å overvåke alle oss andre, i fall vi kan ha gjort noe galt.

Går lenger enn EU

Muellers forslag går enda lenger enn EUs omstridte lagringsdirektiv, som Norge ennå ikke har implementert.

Mens dette direktivet bare åpner for inntil to års lagring (med et halvt år som minimum) av IP-adresser og disses bevegelser, vil FBI altså ha en carte blanche-tillatelse til å drive aktiv overvåking.

Gjennomført i Norge

Det norske Kripos skanner i dag nettet for å blant annet å avdekke barneporno, banksvindel og narkotikasalg. Dette kan de gjøre uten å be nettleverandørene om lov, så lenge det dreier seg om data som er åpne for alle.

I USA er dette mer problematisk. Som føderal etat er FBI bundet av en mengde restriksjoner som gjør at de ikke alltid kan opptre som private surfere i embeds medfør.

– Skritt mot overvåkingssamefunn

Det er dette Mueller nå vil ha en endring på. Samtidig vil ha ha mulighet til å bruke verktøy som ikke er tilgjengelige og ulovlige å bruke for privatpersoner.

Ikke overraskende reagerer amerikanske personvernforkjempere kraftig på ustpillet, og mener at dette er nok et skritt på veien mot et overvåkingssamfunn.

Selv om fildeling ikke nevnes spesielt, er det liten tvil om at en generell «ransakingsordre» vil gi FBI økte muligheter til å avdekke brudd på opphavsretten. Dermed vil sjansene øke dramatisk for at vanlige fildelere blir straffet for sine aktiviteter.

Kilde:
News.com

Annonse