NBC-sjefen George Kliavkoff ønsker å pålegge produsenter å blokkere mediespillere for piratfilm.

Annonse


Vil blokkere iPod for piratvideo

George Kliavkoff er sjef for digitale tjenester i det amerikanske TV-selskapet NBC Universal. Nå vil han ha en slutt på at folk laster ned film og TV-serier ulovlig fra nettet og legger det inn på bærbare mediespillere som iPod.

Mesteparten er pirat

Kliavkoff henviser til undersøkelser som viser at brorparten av materialet som havner på en iPod eller endre mediespillere er piratkopiert, enten det gjelder musikk eller video. Derfor mener at en sperre er veien å gå.

Nå er det allerede slik at den mest utbredte spilleren har slik sperre når det gjelder film, om enn ikke helt effektiv. Men med en iPod er du låst inne i iTunes-universet. Det som ikke kan spilles i iTunes kan ikke spilles på iPod.

Det er likevel liten tvil om at det er Apple og iPod Kliavkoff sikter til når han ønsker mer effektive sperremekanismer.

iTunes snillest i klassen

I praksis kan ingen av de mest utbredte piratformatene, som DivX, Xvid eller Matroska, spilles av i iTunes. Og dermed ikke overføres til IPod heller. Skal man gjøre slik styggedom, må filmene konverteres. Dette krever både spesiell programvare og en del tid.

Apples konkurrenter har derimot ikke innført slike sperrer. Dermed kan du fritt overføre piratfilmer direkte som filer til for eksempel en Creative-spiller, uten noen form for konvertering.

Vil ikke tilby TV

På tross av at Apple må sies å være den snilleste gutten i klassen, ønsker ikke Kliakoff å åpne for salg av NBC-materiale via iTunes-butikken. Årsaken er frykten for piratkopiering og videredistribusjon via fildeling.

Dette på tross av at filmstudio-delen av selskapet hans allerede har avtale med Apple om distribusjon av spillefilmer via iTunes Store.

Frykter prisras

Kliakoff er også redd for hva som kan komme til å skje med prisene på TV-serier på DVD dersom materiale blir distribuert digitalt – lovlig som ulovlig.

– Bare spør platebransjen. De vet et og annet om hvordan prisutviklingen har påvirket produktene deres de siste åra, sier han til News.com.

Med hele sesonger av nye TV-serier i DVD-bokser til under 200-lappen selv i et høykostland som Norge, vil nok mange si at den samme utviklingen allerede har kommet til TV-bransjen…

Annonse


Annonse