Mobil-TV med DVB-H har ikke vært den suksessen Nokia hadde håpet.

Annonse


Skuffet over mobil-TV

DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) er systemet Nokia satser på for TV på deres mobiltelefoner.

Laber interesse

På tross av at EU har bestemt at DVB-H skal være standard for mobilt TV i alle medlemsland, synes utbyggingen å stå stille. Og i land der DVB-H-nettet allerede er utbygd (blant andre Finland, Italia og USA) har interessen vært nokså laber.

Nå stikker Nokia fingeren i jorda og erkjenner at den unge generasjonen ikke først og fremst ønsker seg kringkasting i tradisjonell forstand. Og at dette kan være årsaken til at salget av DVB-H-telefoner ikke tar av.

– Heller nedlasting

– Vi har sett at det er flere lag av folket som ikke er interessert i kringkasting, men heller i nedlasting, sier Nokias sjef for nettjenester Niklas Savander til nyhetsbyrået Reuters.

Annonse


Det er likevel et visst håp. For i asiatiske land som Japan og Sør-Korea sitter faktisk folk allerede på t-baner og tog og ser fotballkampen.

Tre systemer

Men der brukes helt andre systemer enn DVB-H (henholdsvis DMB (Digital Multimedia Broadcasting) og ISDB (Integrated Services Digital Broadcasting).

DVB-H er for øvrig en mobil variant av DVB-T, som vi bruker i Norge til bakkebasert digital-TV. men det er ikke gitt at det blir DVB-H som bygges ut her i landet. Også DAB-teknologien, som i dag brukes til digitalradio her til lands, har TV-muligheter gjennom slektningen DMB.

Annonse