Slik vil det nye, europeiske systemet for mobil på fly virke.

Annonse


Mobil på fly EU-godkjent

På alle flyreiser i EU-området kan fra nå av passasjerene bruke mobiltelefonen sin – dersom flyselskapet tillater.

Hjulpet av satellitt

EUs utøvende organ Europakommisjonen har nå godkjent bruk av mobil for høyder over 3000 meter. Kommunikasjonen skal gå via en lokal GSM-basestasjon om bord på flyet. Denne sender så signalet til en satellitt i bane rundt jorda, som igjen sender signalet videre til en satellittmottaker på landjorda.

Signalet blir så brakt videre til det landbaserte mobil- eller fasttelefonnettet.

Bare prat og SMS

I første omgang vil du bare kunne snakke og sende tekstmeldinger til og fra flyet. Andre mobiltjenester, som videosamtale og surfing via 3G-nettet, blir foreløpig ikke støttet av det satellittbaserte systemet.

Annonse


I tillegg opphører forbindelser med en gang flyet er ute av europeisk territorium. Dette fordi andre land har andre bestemmelser når det gjelder mobil i fly. I USA har de for eksempel landet på et «nei», etter en lengre diskusjon om sikkerhet.

Prisen kan bli høy

Det gis rom for å ta mer betalt for samtaler fra fly enn samtaler via det vanlige, landbaserte nettet.

Hvor mye flyselskapene kan beregne seg for samtalene, er foreløpig et åpent spørsmål. EU har signalisert at de ikke kommer til å innføre prisregulerende tiltak, slik de har gjort med mobiltelefonsamtaler over landegrensene (roaming).

Norge vil gjennom sitt EØS-medlemskap etter alt å dømme bli omfattet av de nye bestemmelsene. Dermed kan det tenkes at du allerede i år kan la mobilen mobilen være påslått på et SAS eller Norwegian-fly.

Annonse