Ved å ta opp måten musikken blir laget på framfor selve musikken kan man komprimere 1000 ganger mer.

Annonse


1000 ganger bedre enn MP3

Forskeren Mark Bocko ved Rochester-universitetet utenfor New York har utviklet en komprimeringsteknikk som slår MP3, AAC, ATRAC og andre komprimeringsformater for musikk ned i støvlene.

En brøkdel av MP3

Teknikken hans innebærer hele 1000 ganger mer komprimering enn en 128 kbps MP3-fil. Det betyr at musikkfiler i framtida kan bli bare en brøkdel av den størrelsen de har i dag.

Teknikken Bocko bruker er fundamentalt forskjellig fra MP3 og andre former for musikk-komprimering som finnes nå.

Lager modell av lyden

Mens MP3 benytter seg av psykoakustikk og fjerner de delene av musikken som mennesker ikke kan eller har vanskelig for å høre, bruker Brockos teknikk en modell av hver enkelt lyd.

Annonse


Denne modellen er en eksakt kopi av lyden den skal representere. For eksempel vil en analyse av en klarinett inneholde informasjon om alt fra musikerens blåseteknikk til spyttet i munnstykket og måten lyden fra klarinetten forplanter seg gjennom lufta på.

– Trenger ikke måle tusen ganger i sekundet

– Dette er i essens en måte å reprodusere musikk på i menneskelig skala. Det er begrenset hvor raskt mennesker kan manipulere tunge, pust og fingre. Så i teorien burde vi ikke behøve å måle musikken mange tusen ganger i sekundet, slik vi gjør med CD, sier Mark Bocko til IT News.

Bocko og hans team lot datamaskinen «lytte» til en virkelig musiker som spilte klarinett. Men i stedet for å konsentrere seg om de faktiske lydene, analyserte altså maskinen det som skulle til for å lage dem. Lyden ble så reprodusert ved å mate opptaket av musikerens innsats (i motsetning til resultatet) inn i datamodellen.

Ikke god lyd – ennå

Forskeren innrømmer at lyden ennå ikke er perfekt, og at de færreste musikkelskere vil være fornøyd med den pr. i dag. Men han mener å ha bevist at det finnes langt mer effektive måter å komprimere lyd på enn dagens systemer.

– Kanskje framtida ligger i å reprodusere utøvere framfor å gjøre opptak av dem, sier Mark Bocko.

Annonse