Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det koster 40 ganger mer for bredbånd i Måløy enn i Oslo. (Ill.: Per Ervland)

40 ganger dyrere bredbånd

Kjempeforskjell mellom Oslo og Måløy.

Bedriften Localhost i Måløy i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane må betale 40 ganger mer for sin Internettforbindelse enn en tilsvarende bedrift med tilsvarende linje i Oslo.

– Prisforskjellene på bredband er ekstreme. Vi klarte å prute ned prisen til 40.000 kroner i måneden for bredband på 100 megabit. I Oslo kan du få ti ganger så stor kapasitet til fjerdedelen av det vi betaler, sier daglig leder Sindre Kvalheim til Nationen.

Markedet rår

Den kjempestore forskjellen skyldes at det er markedet som styrer bredbåndsprisene. Der det er mange kunder, blir det billig. Og tilsvarende dyrere der det er færre.

Nå krever IT-bransjeorganisasjonen IKT-Norge at regjeringen setter inn tiltak som kan utjevne forskjellene.

Sp-løfter ikke innfridd

Da den sittende regjeringen tiltrådte i 2005 uttalte daværende kommunalminister Åslaug Haga at det nå ville bli bevilget penger til utbygging av bredbånd i distriktene.

Hennes parti (Sp) foreslo i 2000 å bevilge tre milliarder korner til samme formål. Og hennes partifelle Odd Roger Enoksen snakket som kommunalminister i den første Bondevik-regjeringen varmt om «den digitale allemannsretten».

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (sP) sier til NRK Dagsnytt 18 at regjeringen er opptatt av å få bredbånd ut til alle, og påpeker at man så langt har brukt 700 millioner til bredbåndsutbygging.

Stikkord: nrk