Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En humoristisk framstilling av Gert Wilders kostorg mot islam på en nederlandsk blogg. (Ill.: www.volkskrantblog.nl)

Stopper Islam-film på nett

Stor nettleverandør frykter terror.

Den kontroversielle nederlandske politikeren Geert Wilders har markert seg som en rabiat motstander av Islam.

Frykt for Muhammed-reprise

Hans mye omtale film Fitja (det arabiske ordet for «strid») er nå lagt ut på Internett. Traileren beskriver Islam som en fiende av friheten, og regissøren sier selv at dette er «den siste advarselen til Vesten».

Allerede før den ble lagt ut på nettet, ble filmen kraftig fordømt av flere muslimske land, blant dem Pakistan og Iran. Og mange frykter en tilsvarende situasjon som den som oppsto med de berømte danske Muhammed-tegningene.

«Hatefullt språk»

I lys av dette har den store, amerikanske nettleverandøren Network Solutions fjernet filmen. Årsaken er i følge nettleverandøren at de har mottatt klager.

De vil derfor stoppe tilgangen til filmen mens de undersøker om den kan være i strid med retningslinjene internt i bedriften, som blant annet inneholder forbud mot å videreformidle materiale som inneholder hatefullt språk.

Norsk side endret

Også i Norge har det den siste tiden vært debatt om nettleverandørers rett til å fjerne eller sperre for innhold på sine systemer.

I slutten av februar ble det kjent at nettleverandøren Imbera hadde endret det redaksjonelle innholdet på nettstedet til organisasjonen Human Rights Watch. Også dette nettstedet oppfattes som islam-kritisk.

Fås på piratnettet

Fitja-filmen er for øvrig tilgjengelig gjennom Liveleak.com, samt (med opphavsmannens samtykke, får vi tro) på Pirate Bay og andre torrent-trackere.

I følge NRK Dagsrevyen skal over fem millioner ha lastet ned filmen pr. lørdag 29/3.

Oppdatert 29/3-2008 kl. 15.25

Kilder:
BetaNews
BBC

Stikkord: film, nrk, pirate, pirate bay, ytringsfrihet