Det kinesiske pressebyrået Xinhua ble avslørt da de publiserte dette bildet, der løpende antiloper er manipulert inn i et bilde av et tog.

Annonse


Lys avslører falske bilder

Pressefolk, politi og rettsmyndigheter har helt siden det digitale fotografiets barndom slitt med å verifisere om bilder virkelig er ekte eller ikke.

Sjekker lysretningen

Enhver amatør kan enkelt manipulere et bilde slik at det ser ekte ut. Og i mange tilfeller er det så godt som umulig å avsløre om det er gjort endringer etter at bildet er tatt.

Nå ser det ut som om forskerne har kommet litt nærmere løsningen. Selskapet Hacker Factor har utviklet programvare som sjekker retningen lyset faller i på bildet.

Spamfilter for bilder

Ved hjelp av denne metoden kan man se om det er lagt inn objekter som er fotografert i en annen lysvinkel. Dette kan som oftest ses med et trenet øye, men Hacker Factor-programvaren systematiserer prosessen.

Programvaren kan analysere et stort antall bilder samtidig, og fungerer dermed som et slags spamfilter for manipulerte bilder.

Flere teknikker

Også andre selskaper og forskermiljøer jobber med løsninger som ekspertene betegner som lovende. De fleste baserer seg på samme type lysvinkelgjenkjenning som Hacker Factor.

Stadig vekk må aviser beklage at de har brakt bilder som ikke er ekte. Og etter at det digitale bildet kom, er fotografier som bevis i kriminalsaker betydelig redusert.

Avslørte kinesisk propaganda

Vanligvis kan man se av bildets EXIF( Exchangeable Image File Format)-data om og når det er foretatt endringer. Men EXIF-data kan også manipuleres, eller fjernes helt. Vannmerker som brukes av kommersielle fotografer og byråer er heller ikke noe problem å fjerne.

Det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua sendte i februar ut et propagandabilde av løpende, tibetanske antiloper sammen med det nye lyntoget fra Beijing til Tibets hovedstad Lhasa. Den amerikanske avisen Wall Street Journal klarte å avsløre at bildet var forfalsket.

Kilde:
Technology Review

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse