Copyright er eiendom. Men hvorfor blir den ikke skattlagt?

Annonse


– Legg skatt på opphavsrett

Den amrikanske forskeren og konsulenten Dallas Weaver har i et innlegg i Los Angeles Times tatt til orde for noe som kan komme til å løse opphavsrettsfloken som rir nesten alle bransjer.

Ikke skatteobjekt

Weaver påpeker at mens nesten all annen form for eiendom blir skattlagt, går såkalt intellektuell eiendom fri. Med andre ord tvilholder programvare-, plate og filmbransjen på eiendomsretten som økonomisk melkeku, mens myndighetene på sin side ikke behandler denne eiendommen som et skatteobjekt.

Dersom de gjorde det, mener Weaver, ville opphavsrett ikke vært fullt så interessant. Om man risikerte å bli skattlagt for det man mener for eksempel et musikkverk er verd i kroner og øre, ville langt mer musikk slippes ut i det fri. Utenfor opphavsrettsområdet og dermed til glede for oss alle.

Mikke Mus og Einstein

Weaver mener det er et paradoks at for eksempel Mikke Mus er omfattet av opphavsretten, og dermed genererer millioner. Mens Einsteins relativitetsteori, som kom omtrent samtidig, ikke er det. Og dermed er gratis tilgjengelig for alle som vil bruke den for eksempel i forskningsøyemed.

Dersom Disney-konsernet ble tvunget til å anslå en markedsverdi på Mikke Mus og oppgi dette til skattevesenet, ville de kanskje la være og heller bli mer liberale med å la andre bruke Mikke Mus i for eksempel kunstnerisk arbeid.

Noe verden ville tjene på, skal vi tro den amerikanske forskeren og kommentatoren.

Annonse


Annonse