Wikileaks knaker i sømmene etter Afghanistan-scoop og voldtekstanklager.

Annonse


USA stopper varsler-nettsted

US District Court i San Francisco har bestemt at nettstedet wikileaks.org skal tas av nettet.

Anonym varsling

Årsaken er at den sveitsiske banken Julius Baer & co gikk til rettssak mot nettstedet etter at en av deres ansatte hadde lekket informasjon om banken der.

Wikileaks.org har som formål å la såkalte «whistle blowers» (varslere) få komme med informasjon om sin arbeidsplass anonymt.

Guantanamo-lekkasje

Dette har ført til at flere ulovlige og graverende forhold har kommet fram i lyset. Nettstedet ble også notorisk kjent da de i november i fjor publiserte håndboken som brukes av soldatene i den amerikanske Guantanamo-fangeleiren på Cuba.

Annonse


I USA er slikt klart omfattet av ytringsfriheten, selv om de som blir rammet av eventuell feilaktig informasjon har full anledning til å reise søksmål.

Bank fikk medhold

Det har derfor vakt betydelig oppsikt at en utenlandsk bank ikke bare har fått medhold for å tvinge nettstedet til å dementere påstandene, men faktisk også har greid å stenge hele nettstedet.

Retten har ikke tatt stilling til om informasjonen om banken var korrekt eller ikke. Dommeren har rett og slett trodd banken på at informasjonen er skadelig for bankens omdømme og beordret en såkalt permanent forføyning ut fra det.

Flytter til Sverige

Nettstedet vet imidlertid råd. Når ingen amerikansk ISP kan huse dem og de ikke kan lenger kan bruke en amerikansk IP-adresse, flytter de rett og slett til Sverige. Akkurat som amerikanske desertører under Vietnam-krigen.

De som er interessert – også amerikanere – kan dermed fortsatt lese Wikileaks.org på adressen http://88.80.13.160/wiki/Wikileaks.

Du finner for øvrig rettens kjennelse HER (pdf).

Kilder:
commons.globalintegrity.org
Wikipedia

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse