Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nødnummer-funksjonen lar deg ringe til hvem som helst når telefonen er låst. (Ill.: Foto: Per Ervland)

Taper milliarder på iPhone-hack

Apple går glipp av store inntekter fra mobiloperatørene.

Når man tenker seg om, er det kanskje ikke så rart at Apple setter store ressurser inn på å gjøre livet så vanskelig som mulig for de som bruker iPhone uten SIM-kort fra samarbeidspartneren AT&T.

Får andel av mobilregningen

En del av avtalen mellom Apple og AT&T er helt unik i mobilsammenheng: Apple skal nemlig få en viss andel av det iPhone-brukerne betaler til mobilselskapet hver måned.

Apple-analytiker Tony Sacconaghi ved Bernstein Research gikk først ut og advarte mot at hundretusenvis av iPhones kan ligge og støve ned i butikkhyllene. Nå har Sacconaghi omformulert sin teori til at over en million iPhones har funnet veien til gråmarkedet for hackede telefoner.

– Taper miliarder

For hver million iPhones som ikke brukes med en Apple-godkjent mobiloperatør, anslår Sacconaghi at Apple taper 300 til 500 millioner dollar, eller mellom 1,7 og 2,8 milliarder kroner.

Dilemmaet for Apple er at dersom selskapet tvinger alle kjøperne til å aktivere telefonen, og med det mobilabonnementet, i butikken, risikerer selskapet å ikke nå sitt mål om å selge 10 millioner iPhones i løpet av 2008.

Alene om Apple-skepsis

Sacconaghi tror imidlertid at Apple vil tape enda mer penger dersom selskapet ikke gjør noe for å stoppe spredningen av hackede iPhones. Dersom spredningen av iPhones til land utenfor USA fortsetter i dagens tempo, vil det være vanskelig å overbevise mobiloperatører i nye land om at det er i deres interesse å betale dyrt for å få bli eksklusiv iPhone-distributør.

Blant analytikere er Sacconaghi mer eller mindre alene om å tro at Apple vil ha trøbbel med på selge 10 millioner iPhones i løpet av 2008. Han tror Apple vil bli nødt til både å senke prisene og å introdusere mindre avanserte iPhone-modeller for å komme i mål.

Kilde:
Fortune

Stikkord: iphone, Mobil