Nettstedet 23andme.com oppfordrer folk til å sende inn spyttprøver for DNA-analyse. Nå skal tjenesten, som drives av Google-grunnleggeren kone, legges inn under Google.

Annonse


Google vil ha genene dine

Er du i slekt med Harald Hårfagre, Ludvig den 14. eller Djengis Khan?

Nå kan du finne det ut, skal vi tro Google. Søkemotoren/portalen og alt mulig annet-tjenesten har nemlig alliert seg med den kontroversielle genforskeren Dr. Bryan Sykes.

Sykes, som er professor i genetikk ved det prestisjetunge Oxford-universitetet i Storbritannia, skal blant annet ha funnet ut at Tom Robisonson, en ganske ordinær revisor fra Florida, stammer fra mongol-høvdingen Djengis Khan.

Sykes har også teorier om hevdet at britene stammer vel så mye fra spanjolene som fra kelterne, vikingene og angelsakserne – noe som har vakt harme blant hans landsmenn.

Annonse


Bak Google-prosjektet står Anne Wojcicki, som er kona til Google-gründeren Sergej Brin.

Hun oppfordrer nå nettbrukere til å sende inn DNA-prøver, slik at det kan bli fastlslått hvem de stammer fra. Hun driver allerede nettstedet 23andMe, der brukerne blir bedt om å sende inn spyttprøver for å få vite om de er i slekt med historiske personer.

Denne tjenesten skal i følge Betnews.com nå leggs inn under Google.

DNA-mote

Googles DNA-tjeenste er likevel ikke alene på markedet. I tillegg til Sergej Brins kone er det mange som driver på samme vis. På sett og vis kan vi snakke om en trend.

Trenden har møtt massiv kritikk fra fagfolk som er skeptiske til denne formen for vulgarisering av genforskning.

Blant annet fikk den populære TV-programlederen Oprah Winfrey vite at hun nedstammer fra en zulu-stamme i Afrika. Undersøkelsen ble foretatt av et genforskningsinstitutt som kaller seg African Ancestry.

Kritikerne hevder at dr. Sykes står nokså alene blant seriøse forskere om å kunne bestemme folks slektskap til historiske personer, og at det er svært spekulativt å bruke DNA-tester til slikt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse