Hopp til navigasjon Hopp til innhold
At noen stikker av med identiteten din er ikke hyggelig. Fem prosent av oss skal i følge en ny, statlig rapport ha opplevd dette. (Ill.: Montasje: Per Ervland)

Småbutikker sprer virus

Tusenvis av småbedrifter infisert.

Problemet gjelder ikke Amazon eller Komplett. Men driver du en liten nettbutikk sammen med kona, kan du være utsatt for et ondsinnet virus som nå herjer små, kommersielle nettsteder verden over.

Eiendomsmeglere og slaktere

Tre sikkerhetssselskaper, ScanSafe, Finjan and Secure Works, har hver for seg jobbet med å kartlegge det de karakteriserer som en ny epidemi på nettet.

– Vi kan trygt si at det er tusenvis som er infisert der ute, sier Yuval Ben-Itzhak i Finjan til BBC.

Blant de infiserte sidene er reisebyråer, annonsebyråer, eiendomsmeglere, slaktere, hoteller og forhandlere av bilrekvisita.

Utnytter svakheter

– Vi er godt kjent med metodene. De prøver å utnytte kjente svakheter i den åpne kildekoden disse nettstedene ofte benytter for å styre innholdet på sidene, sier Ben-Itzhak.

Teknikken som brukes er såkalt rootkit, som i følge den norske utgaven av Wikipedia er et program eller et sett med programmer som kan brukes av crackere til å ta kontroll over et datasystem uten autorisering fra dem som drifter og eier systemet.

Smartere

En rootkit vil normalt ha mulighet til å skjule at systemet er under kontroll av andre.

De nyeste varaitene av slike rootkits er i følge sikkerhetsselskapene mye smartere enn forgjengerne. Og er uten tvil i stand til å fange opp informasjon som kan føre til at ofrene mister pengene sine.

Stikkord: sikkerhet, virus