Zune-programvaren i versjon 2.1 er kjapp og enkel å skjønne.

Annonse


Zune: Bedre enn sitt rykte

Microsofts første MP3-spiller med 30GB overrasker positivt.

Skjermen

Det første man legger merke til når man får en Zune i hånden er den store skjermen (3″). Vi tipper den tar opp rundt 70 prosent av fronten som i tillegg består av fire knapper for å bla i musikken, en tilbakeknapp og en knapp som fungerer som start og stopp.

Start og stopp-knappen fungerer også som av-knapp når man holder den inne i tre sekund. Spilleren starter svært kjapt opp igjen, helt på høyde med iPod. Spilleren støtter MP3, AAC (.m4a), WMA Pro (2-kanal), WMA Standard og WMA lossless.

Utforming

Det er viktig å merke seg at denne spilleren er relativt stor, større enn iPod Classic, men litt lettere. Andre generasjon Zune med 80GB er både slankere og lettere enn denne. Spilleren er dekt av plast på forside og bakside. Den virker helt klart billigere, men fordelen er at den ikke riper like lett og fingerfettet synes ikke.

Annonse
Med spilleren får man øreplugger, proprietær USB-kabel og en liten bag for oppbevaring.

Menyer og programvare

Microsoft valgte å oppgradere programvaren til første generasjons Zune til den samme som finnes i andre generasjon, og det er vi svært glade for. Menyene er lekre, svært minimalistiske og har flotte men ikke overdrevne animasjoner.

Programvaren som kjører i Windows for overføring av musikk fungerer mye bedre enn Windows-iTunes etter vår mening. Alt er svært responsivt og enkelt å skjønne. Programmet brukte heller ikke lang tid å importere og organisere musikken.

Og bla i album og artister er responsivt og kjapt. Hvor godt du liker dette avhenger av om du er totalt avhengig av iPods berøringsfølsomme hjul eller ikke, men alt i alt fungerer dette bra. Det bør nevnes at hjulet er litt vinglete. Det gjør ikke spilleren dårligere å navigere med, men det virker litt vel billig.

Overfør alt trådløst

Med Microsofts oppgradering av spillerens programvare og PC-programvaren er det nå også mulig å overføre musikk fra PC til spiller trådløst over WiFi. En svært gledelig nyhet, dette var ikke mulig i de første versjonene av programvaren.

Man velger hva man skal overføre i Zune-programvaren på PC og trykker «sync» på Zunen. Det er alt, og det fungerer. Deilig å slippe å tenke på kabler og styr. Det er også mulig å dele musikk med venner, men hvor mange har en Zune? Jeg er rimelig sikker på at jeg er alene på kontoret. Spilleren kan også kobles til en Xbox 360.

Zune har også FM-radio, video og bildevisning. Bildevisningen gjør det mulig å velge et hvilket som helst bilde som bakgrunn. Ikke veldig sjokkerende er det at det kun er støtte for .wmv (Windows Media Video), men det finnes drøssevis av programmer som konverterer.

Bilder og video kan sees på TV med spillerens TV-ut funksjon som støtter NTSC og PAL.

Det er ikke mulig å kjøpe musikk med Microsofts Zune-programvare, spilleren selges jo kun offisielt i USA (og snart Canada). Prøver man å registrere seg for en Zunetag blir man pent avvist.

Se video her.

Se flere bilder av spilleren her:

Lydkvalitet og batteri

Det er ikke noe og si på lyden, og den er bedre enn iPod Classic. Også utgangseffekten på Microsofts Zune er bedre. Batteritiden er på rundt 14 timer med lyd og 3-4 timer med video.

Apple oppgir sin iPod Classic 160GB til å klare 7 timer med video og 40 timer med musikk. På dette området har Apple helt klart overtaket, men taper på lydkvalitet.

Konklusjon

Mange av de tidligere testene av spilleren var negative først og fremst grunnet bugs i programvaren. Microsoft har hatt god tid på seg til å fjerne disse og vi hadde absolutt ingen problemer hverken under installasjon, oppdatering av spillerens programvare eller bruk av programvare.

Vi kan nesten ikke gi MS nok ros for ikke å ha glemt sin gamle Zune. At de valgte å firmware-oppdatere deres første MP3-forsøk er svært positivt. Jeg tipper omtalene hadde vært annerledes hadde de levert denne programvaren med en gang.

Trenger du en billig spiller med mye lagring og ikke skjemmes over at den er relativt stor, anbefales denne spilleren.

Tilleggsinformasjon

IT24.no og Digitalimpuls.no er de eneste butikkene vi vet her til lands som som har spilleren inne.

Spilleren leveres uten AC-adapter så den må lades med USB. Ladingen tok oss rundt 3 timer første gang. Om det finnes AC-adapter til denne spilleren som fungerer i norske hjem vet vi ikke, men det finnes billadere.

Glem CDen som følger med og legg inn den nye Zune-programvaren versjon 2.1 (inkludert drivere) som du finner her.

Spilleren er testet i Windows Vista Ultimate og koster rundt 1200 kroner. Merk at du må ha engelsk Windows eller følge denne guiden for å få spilleren til å fungere på norsk Windows.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse