Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil gi CD dødsstøtet

Nytt filformat gir mye bedre lyd enn CD. Og er like praktisk som MP3.

Det tyske, private forskningsinstituttet Fraunhofer har hatt en finger med i de fleste MPEG-filformatene innen lyd og bilde – både lydformatene MP3 og AAC og videoformatet MP4 er resultater av deres forskning.

Nå er de klare med HD-AAC, et nytt musikkfilformat som gir bedre lyd enn CD.

24 bits lyd

Fra før av finnes det flere formater som allerede kjører med høyere kvalitet enn CD . Mens CD-platen har en kvantisering på 16 bit og en samplingsfrekvens på 44,1 kHz, kjører allerede flere andre lydformater med 24 bit og 48, 96 eller 192 kHz.

Mest utbredt av disse er trolig DVD-Audio, formatet en del av platebransjen (den andre delen satset på det konkurrerende formatet SACD) håpet skulle overta for CD, men som nå er så godt som dødt.

Selges allerede

Noen musikkbutikker på nettet har begynt å selge musikk som 24 bits FLAC , et åpent format som støtter 24 bit. Noen selger også musikk i Lossless WMA, Microsofts format. Også dette har støtte for bedre kvalitet enn CD.

Apples LossLess-format har så langt bare 16 bits støtte, men 24 bits WAV-filer kan spilles i iTunes (men ikke på iPod). I Windows Media Player kan man spille både WMA Lossless 24 bit (også kalt WMA 10 Pro -kan også spilles av på Microsofts Zune mediespiller) og WAV Lossless.

Bakoverkompatibelt

Nå kommer altså Fraunhofer med en variant av AAC (som Apple bruker) med 24 bit-støtte og samplingsfrekvenser på 48, 96 og 192 kHz.

Formatet er bakoverkompatibelt med dagens AAC, og vil kunne tilpasses spillere og utstyr. Filstørrelsen er bekskjeden på grunn av smartere komprimering enn tidligere tapsløse formater. Signalet vil kunne formidles fra en vanlig PC eller Mac. Men for å spille av HD-ACC-filer trenger man imidlertid helt ny programvare – eller et tillegg til en eksisterende programvare.

– Dødsstøt for CD

Få av nettverksløsningene på markedet (Apples Airport Express, Sonos, Logitechs Squeezebox , Roku Soundbridge m.fl.) kan overføre lyd i bedre kvalitet enn 16 bit. Logitechs toppmodell Transporter spiller imidlertid 24 bits FLAC-filer med både 44.1, 48 og 96 kHz.

HD-AAC blir for første gang presentert på CES-messen i Las Vegas. I følge Fraunhofer kan dette være dødsstøtet for CD. Dette fordi hovedargumentet mot MP3 har vært lydkvaliteten. Med bedre lyd enn CD og like stor praktisk anvendelighet som MP3 kan HD-AAC bety dødsstøtet for CD, mener Fraunhofer.

Mye musikk å ta av

Det er neppe noe poeng å konvertere standard CD-lyd til HD-AAC. Men siden slutten av 90-tallet har svært mange studioinnspillinger blitt foretatt på 24 bits opptaksutstyr med 96 eller 176,4 kHz sampling. Og analoge bånd har som oftest nytte av å bli digitalisert i bedre kvalitet enn CD (de få DVD-Audio-utgivelsene som finnes er stort sett innspillinger fra 70-tallet).

Det betyr at plateselskapene har store arkiver å ta av om de velger å gå for det nye formatet.

Stikkord: ces, las vegas, musikk, windows media player