Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DRM (Ill.: masternewmedia.org)

Sony slipper musikken fri

Det siste store plateselskapet dropper kopisperren.

Like før jul ble det kjent at plateselskapet Warner hadde droppet kopisikring på sin musikk.

Siste selskap ut

Fra før av hadde både EMI og Universal gjort det samme. Dermed var det bare Sony BMG igjen av de fire store som dominerer den internasjonale platebransjen, inkludert en rekke underselskaper med små og store artister.

I følge nyhetsbyråene Associated Press og Reuters kaster også Sony BMG inn håndkledet.

Bare utvalgte album

Det betyr at så godt som hele platebransjen har gitt opp ideen om å kopibeskytte musikken sin teknisk.

Det betyr imidlertid ikke at all kommersielt tilgjengelig musikk nå er fri og kopierbar. Sonys avgjørelse gjelder foeløpig bare utvalgte album på deres egen nedlastingstjeneste Platinum Music Pass, som starter opp denne måneden i Canada og USA.

Fortsatt sperre på iTunes

På iTunes, som er verdens suverent største nettbutikk for digital musikk, er fortatt brorparten av musikken som selges beskyttet med Apples egen DRM-variant FairPlay.

Det er så langt bare plateselskapet EMI og deres underselskaper som har valgt å erstatte beskyttet 128 kbps AAC med ubeskyttet 256 kbps AAC i iTunes-butikken.

Kundene vil ha fri musikk

Men Sonys avgjørelse sender et klart signal om at platebransjen ikke lenger anser DRM (Digital Rights Managemenet) og andre kopibeskyttelser som løsningen på piratproblemene.

Snarere har de innsett at kundene ønsker å fritt kunne kopiere musikken de kjøper til det mediet de ønsker å spille den på.

Stikkord: kopisperre, sony