Hopp til navigasjon Hopp til innhold
I løpet av 2008 bil torrents på mobilen ta av, spår mange. (Ill.: labnol.org)

Mobil-torrents tar av i 2008

Google, Windows og Symbian klare med programvare.

I sommer skrev ITavisen om nordmannen Sindre Sørhus som hadde laget et system som kunne kjøre BitTorrent på mobiltelefonen.

Alle de store er klare

Nå ser det ut til at mobilbransjen er i ferd med å gjøre det samme i større skala. Både Windows Mobile og Symbian – de to største operativsystemene innen mobiltelefoni – er nå i ferd med å klarkjøre sine versjoner av torrent-programvare.

For Symbians vedkommende heter protokollen SymTorrent, og utvikles i Ungarn. Versjon 1.3 kan allerede lastes ned HER. Programmet har åpen kildekode, og er gratis.

Last ned programvare

Når det gjelder Windows Mobile, finnes det et program som heter WinMobile Torrent. Dette programmet er allerede i sin versjon 2, og kan lastes ned HER. Ikke overraskende koster dette programmet penger (ca. en hundrelapp).

Også Google har planer om å legge inn torrrent-teknologien i sin mobilprogramvare, kalt «Paranoid Android».

Teleselskapene forberedt

Selv om båndbredden i mobile nett foreløpig er begrenset er flere store mobilselskaper i ferd med å åpne nettene sine for torrent-trafikk. Att av dem er den amerikanske giganten Verizon.

Salg av mobilt innhold har ikke akkurat tatt av, på tross av at telefonene blir stadig mer kapable til å spille av lyd og bilde.

Løser kapasitetsproblem

En av årsakene er treg nedlasting og hakkete streaming, noe som gjør opplevelsen av for eksempel film til en i beste fall uforutsigbar affære.

Siden torrentteknologien er slik at den fordeler byrden mellom brukerne, vil dette kunne bety starten på en medierevolusjon i mobilverdenen. En revolusjon som har latt vente på seg alt for lenge, mener mange.

En slik revolusjon kan likevel bli et mareritt for film- og musikkbransjen. Det vil trolig være like vanskelig å hindre piratdistribusjon i mobilnettet som på vanlig Internett.

Kilder:
ZDNet
The Inquirer

Stikkord: fildeling, Mobil, the inquirer, windows mobile