Hopp til navigasjon Hopp til innhold
2008

Dette kommer i 2008

Les hva du har i vente av spennende nyheter neste år.

Maskinvare, spill, mobiler, TVer og tusenvis av dingser og teknologiske fremskritt i 2007 har lagt løypa for 2008.

Maskinvare

Gaming-entusiaster har mye å glede seg til neste år. Da kommer nemlig nVIDIA med sin niende generasjon skjermkort med Direct X 10.1 og Shader Model 4.1.

Nye rykter tydet på at ATI kommer til å vente til 2009 med R700-serien. Dette har senere blitt tilbakevist og ATI skal likevel være i rute. Det er likevel sannsynlig å tro at selskapet også oppgraderer dagens R600-serie.

SSD (Solid State Disk) kommer for alvor i 2008 med 128GB fra Toshiba. SSD-teknologi er over 250 ganger kjappere enn dagens harddisker.

Prisen på 128GB-modellen er ukjent, men billig blir det ikke. En 32GB-SSD koster litt over 2000 kroner. I januar får vi trolig vite mer om disse diskene.

Nokia

Nokia 8800 Sapphire Arte ventes første kvartal 2008. Dette er en rådyr designmobil i 10 000-kroners klassen. Her gjelder kun design.

Er man tekno-nerd er Nokias N82 et sikkert valg.

Sony Ericsson

Sony Ericsson har også planene klare i 2008. To nye Walkman-modeller og en surfetelefon med super-3G og Google Maps er på vei tidlig neste år. K660i har super-3G og optimalisert for surfing. W890i er en nye Walkman-telefon og har også super-3G og Sony Ericssons nyeste musikkspiller, Walkman Player 3.0.

W380i er en ny mobiltelefon med gesture control som gir deg muligheten til å styre telefonen med armbevegelser. Alle tre ventes i løpet av første kvartal 2008.

iPhone

Vi er også nødt til å nevne Apples iPhone. Telefonen har fått god mottakelse, men mangler både MMS og 3G. Begge er viktige funksjoner for det norske markedet.

Det ryktes om en ny iPhone neste år med begge disse funksjonene. I tillegg skal den også bli tynnere og bredere akkurat som iPod nano. Også lagringskapasiteten ryktes at blir oppgradert fra 8 til 16GB, akkurat som den største iPod Touch.

Både Telenor og Netcom er i forhandlinger med Apple om lansering her i landet. Det blir spennende å se om vi nordmenn får servert den gamle eller den nye utgaven det ryktes om.

Apple

Det er som vanlig mange rykter rundt hva som kommer på MacWorld 2008 i januar. En av dem er at det kommer en ny Macbook som er 50 prosent lettere enn dagens modeller. Modellen får angivelig LED-skjerm på 13.3″ og prisen vil ligge på rundt 7800 kroner (i USA).

Linux i mobilen

Linux-skaperen Linus Torvalds har stor tro på at 2008 virkelig blir året der Linux skal ta markedsandeler på smartelefonene ved hjelp av Googles mobilplattform Android. Symbian og Windows Mobile er omtrent enerådige på smartphone-markedet i dag.

Programvare

Den første Service Packen til Vista forventes tidlig neste år. Også Windows XP får en stor-oppdatering i form av Service Pack 3. Office 2008 blir den store lanseringen for Mac fra Microsoft. Salget av den nye kontorpakken starter i januar.

Les mer om Vista-året her. Les også her om hva som kommer fra Microsoft i 2008.

Tidlig neste år kommer Windows Mobile 6.1. Dette er en liten oppdatering av 6-plattformen med oppdateringer i blant annet brukergrensesnittet.

Windows Mobile 7 blir den virkelige store oppdateringen. Den får bedre zooming, skalering og flere nye applikasjoner. I tillegg blir Internet Explorer oppgradert. Også SMS og video/foto-organiseringen blir får en ansiktsløfting.

Det ryktes at MS kommer til å slå sammen alle sine Live-tjenester så det fungerer på alle plattformene inkludert Windows Mobile, Xbox 360 og Zune.

Nett-OS

Nettbaserte XML-operativsystem er det nye store og vi tipper det vil komme enda flere på banen neste år. Allerede finnes svenske Xcerion, DesktopTwo og EyeOS.

Den store fordelen med disse OSene er at de kjøres fra nettleseren og kan brukes på gamle maskiner, så lenge nettlinja holder mål. I tillegg logger man inn på sin egen konto, dermed ser alt likt ut uansett hvilken maskin man jobber på.

Nett-applikasjoner

Forvent også et inntog av nettbaserte kontorapplikasjoner. Google Docs har vært tilgjengelig en god stund allerede. Nå har også OpenOffice.org kommet på banen med sin nett-kontorpakke i samarbeid med Ulteo og utviklet med Java.

Adobe utvikler en nett-utgave av sitt populære Photoshop bildehehandlingsprogram som i tillegg skal være gratis og en inngangsportal til kjøpsversjonene.

Konsoller

Alle de tre store (Sony, Microsoft og Nintendo) har lansert sine nye konsoller og det ventes ingen store lanseringer neste år hva maskinvare angår.

Eksperter spekulerer i om Nintendo har en HD-utgave av Wii på gang, men det er ingen konkrete beviser på dette. Microsoft kommer til å fortsette å oppdatere sin Xbox 360 og vi vil se stadige forbedringer hva angår varmeutvikling og nanometer-teknologi.

Også HD DVD-spilleren får en oppgradring med bedre støtte for HDI. Og kanskje blir den integrert?

Trusler og sikkerhet

I følge McAfee kommer vi til å se en økning i botnet-angrep neste år. Man regner med at Vista når 10 prosent markedsandel i 2008, dette vil føre til langt mer ondsinnet kode og angrep rettet mot Microsofts nye OS.

Også IM-klienter som MSN vil se en økning i malware skal vi tro McAfees analyser. Også Web 2.0 vil føre med seg flere uønskede trusler. Det er ikke bare negativ, adware kommer til å synke i 2008 akkurat som det har gjort i år.

Stikkord: google docs, google maps, internet explorer, service pack, sony ericsson, sony ericssons, windows mobile