Hopp til navigasjon Hopp til innhold
hacking02 (Ill.: Ill: Per Ervland/ITavisen)

Streng straff for svensk hacker

Dømt for datainnbrudd på svensk universitet.

En ung svenske er dømt til betinget fengsel og å betale 200 000 svenske kroner i erstatning, etter at han er dømt for datainnbrudd mot flere svenske universitet og høyskoler.

Først frikjent

Den nå 19 år gamle mannen ble først frikjent i Tingretten, men Svea hovrätt satte denne dommen til side. De tror ikke på mannens forklaring om at han er et uskyldig offer for utenlandske hackere.

Angrepene på universitetene og høyskolene sluttet helt etter at politiet gjennomførte en razzia hjemme hos den da 16-årige gutten i 2005. Ved razziaen tok man beslag i datautstyr der man senere fant informasjon fra de kompromitterte systemene, samt verktøy for datainnbrudd.

Skyldte på anonyme hackere

19-åringen har innrømmet å ha laget en modifisert SSH-klient som sender passord videre til angriperen uten at brukeren merker det. Han hevder imidlertid å ha laget programmet kun utifra en interesse for programmering og sikkerhet, og ikke for å begå datainnbrudd.

I stedet skylder mannen på to anonyme hackere fra henholdsvis Thailand og Romania, omtalt som Stakkato og Nebuno. Disse skal ha hatt tilgang til en kryptert del av mannens server. Denne har politiet ikke klart å åpne, da mannen hevder å ha mistet krypteringsnøkkelen. Dette festet ikke retten noen lit til, da det ble dokumentert at tiltalte hadde tatt sikkerhetskopier av den krypterte informasjonen nesten daglig.

Skjerpet straffen

Svea hovrätt satte straffen til betinget fengsel til tross for at aktor hadde nedlagt påstand om samfunnstjeneste. Retten mente at mannens unge alder ikke kunne ses på som en formildende omstendighet i dette tilfellet.

Kilde:
IDG.se

Stikkord: internett, sikkerhet