Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Selskapet med det uskyldige navnet Russian Business Network huset alt fra pedofile nettverk til spammere og nettbanksvindlere. Nå er de som sunket i jorden. (Ill.: Wikipedia.org)

Hacker- gjeng sporløst borte

De flyktet fra Russland til Kina. Så forsvant de.

Navnet Russian Business Network høres utvilsomt tilforlatelig ut. Men bak navnet skjuler det seg – i følge vestlige etterforskere – spammere, hackere, pedofile nettverk og nettsvindlere.

Nettverket skal angivel vært involvert i en stor nettsvindel-sak mot kunder i den indiske storbanken Bank of India. De skal også ha vært ansvarlige for å sende ut lassevis med pdf-filer som inneholdt såkalt rootkit-programvare.

– Svertekampanje mot Putin

Nettverket har et helt annet image i Russland, der beskyldningene fra vestlige myndigheter i pressekretser blir ansett som en ren svertekampanje mot Vladimir Putin.

Uansett følte RBN-bakmennene nylig at det begynte å brenne under føttene deres – med FBI og Interpol i hælene. Derfor valgte de å pakke sakene og flytte til Kina.

Trygg havn for kriminelle

Et nokså underlig valg, kanskje. For Kina er ikke kjent for å ha en spesielt liberal Internett-lovgivning.

Likevel har det vist seg at kinesiske nettleverandører har kunnet tilby såkalte «bombesikre» netthavner til selskaper som driver virksomhet som strider mot amerikansk og andre vestlige lands lovgivning.

Desentralisert

Uansett har nettverket nå forsvunnet helt fra radaren. En hel etterretningsverden lurer på hvor i all verden de kan ha blitt av. Etterforskerne tror nå at hackerne har gått hver sin vei, i frykt for å bli avslørt.

Tidligere ble RBN drevet som en strengt hierarkisk, nærmest militær organisasjon. Forbildet var – ironisk nok – det gamle Sovjetunionen. Nå følger de trolig en mer desentralisert lavprofilsstrategi.

Kilder:
Computerworld Australia
PCworld.com
ZDNews
enews20.com
Wikipedia.org

Stikkord: nettsvindel