Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nå kan snart FBI-agenter skanne nettet på leting etter terrorister. (Ill.: El Gihad)

Nå kommer terrorist-filteret

Skanner etter hilsener og formuleringer.

Mange tror at USA allerede har et sofistiskert teksnisk system som automatisk fanger opp terroristmeldinger på e-post og nettsider.

Gjør jobben lettere

Dette skal i følge den tidligere FBI-agenten Dale Watson ikke være tilfelle. han sier at all analyse foregår manuelt, og at et nytt system som forskere ved kunstig intelligens-avdelingen ved Arizona-universitetet holder på å utvikle vil gjøre jobben langt lettere.
Om systemet holder hva det lover, vil FBI kunne avdekke et mønster basert på hilsninger, standardformuleringer og referanser i dokumenter på nettet. Disse elementene vil bidra til å skape et bilde av potensielle terroristers virksomhet.

Målrettet analyse

Framfor å lete etter nåla i høystakken, vil etterretningsagenter og politi kunne foreta målrettet undersøkelse av enkelte personers bevegelser på nettet.

– Dette vil være en stor hjelp i kampen mot terrorisme, sier Watson.

Prosjektleder Hsinchun Chen sier at systemet vil kunne isolere det han kaller «høyrisikopersoner» på nettet. Men han understreker samtidig at identifikasjonen ikke vil kunne skje utenfor det elektroniske universet. Dette på grunn av USAs personvernlovgivning.

Kilde:
Yahoo/AP

Stikkord: terror