Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– YouTube har ikke skylda

Finsk massemorder brukte bare teknologien.

Den nå avdøde skoleeleven som i går drepte sju av sine medelever og rektor ved Jokela videregående skole like utenfor Helsinki varslet om drapene via YouTube.

Varslet ugjeringen

Før massakren la han ut en video der han under nicket Sturmgeist89 bebudet ugjerningen, akkompagnert av kvasi-nazistiske slagord og tysk tungrock. Videoen er nå fjernet.

I går var det mange som reiste spørsmålet om YouTube og det moderne, brukerstyrte mediesamfunnet må ta sin del av skylda for tragedien.

– Våre dagers brev

Flere eksperter er imidlertid uenig i dette.

– Om du går 50 eller 25 år tilbake i tida skrev de brev. Nå har de beveget seg videre til YouTube, sier professor i Mike Berry til nyhetsbyrået Reuters.

Fa avis til nett

Berry er psykolog med kriminell adferd som spesiale. Han får støtte av flere kolleger. Professor Ian Brown ved Oxford-universietet sier at han ikke tror YouTube var en utløsende faktor.

– Ny teknologi som Internett blir brukt av en mengde forskjellige mennesker. Uheldigvis også de som er involvert i hendelser som disse. I gamle dager brukte forbryterne avisene for å få publisitet rundt sine kriminelle handlinger. Det vi nå har sett, er hvordan media fungerer i det 21. århundre.

Kilde:
Reuters.com

Stikkord: youtube