Svenske fildelere kan gå hardere tider i møte.

Annonse


– OiNK-brukerne bør være redde

Nederlandsk og britisk politi sier at de vil etterforske medlemslistene til musikknettverket OiNK, som ble stengt tirsdag denne uka.

Krever kjennelse

I følge beskjeden som ligger på OiNK.cd vil ikke bare bakmennene, men også vanlige brukere bli etterforsket.

Mange har stilt spørsmål ved om dette virkelig vil skje. Ikke minst fordi loven i de fleste land krever rettslig kjennelse for å kunne finne ut hvem som skjuler seg bak en IP-adresse (Norge er et slikt land, enn så lenge).

– Grunn til å frykte

Nettstedet Idolator.com har prøvd å undersøke hvordan dette egentlig stiller seg.

Annonse


Resultatet er nedslående, sett fra den vanlige Oink-brukers synspunkt. I følge en ikke navngitt, amerikansk opphavsrettadvokat skriver i en nettsamtale at vanlige brukere har god grunn til å føle seg nervøse – uansett hvor de bor.

– De bør være veldig, veldig redde, sier advokaten.

Plater før tiden

Årsaken er at saken primært ikke dreier seg om fildeling, men om distribusjon av ikke utgitte verker før offisiell lanseringsdato. Dette skal i følge politiet og platebransjeorganisasjoner ha skjedd mot betaling.

I tillegg påpeker advokaten at OiNK ba om donasjoner fra brukerne. Disse donasjonene er registrert hos PayPal, som plikter å gi fra seg opplysningene til myndighetene i de landene de opererer i.

Ikke kryptert

Nettstedet Torrentfreak.com avkrefter nå ryktet om at OiNKs medlemsdatabase er kryptert og programmert til å slette seg selv. Dermed er det en reell risiko for at brukerne kan bli kontaktet av politiet.

OiNks administrator har i følge samme nettsted nå fått sparken fra sin jobb i selskapet Virgin Media.

Oppdatert: 25/10 kl. 15.47

Annonse