_MG_4575

Annonse


– Norge får OiNK- sak

I går ble det lukkede musikkfildelingsnettverket OiNK stengt av politiet i Nederland og Storbritannia.

– Har alt de trenger

Vi står overfor en lignende storaksjon i Norge om kort tid, sier advokat Espen Tøndel til ITavisen.

– Politiet har alt de trenger. Nå er det i grunnen bare å slå til, sier han.

Flere saker

Tøndel vil ikke si hvilket nettverk det dreier seg om. Bare at etterforskningen har pågått lenge, og at bevisene er tunge nok til å gå til aksjon.

Annonse


– Alt er der. Både bevisene og navnene. Det er ikke bare snakk om en sak, men flere. Politiet gjennomfører nå sin egen etterforskning i tillegg til det arbeidet vi har gjort.

Tøndel representerer den norske grenen av den internasjonale platebransjeorganisasjonen IFPI (International Federadion of Phonographic Industries) og filmbransjeorganisasjonen MPAA (Moving Pictures Association).

Han har kjørt flere saker mot fildelere og pirater, og var også advokaten som kjørte saken mot «DVD-Jon» (Jon Lech Johansen). En sak han mener han ville vunnet i dag, etter at den nye åndsverkloven kom.

Går på den enkelte bruker

Politiet og de britiske platebransjeorganisasjonene BMI og IFPI lover nå at alle som brukte OiNK-nettverket vil bli etterforsket. På Oink.cd ligger det nå følgende melding:

Dette nettstedet har blitt stengt som et resultat av etterforskningen som IPFI, BPI, Cleveland-politiet og nederlandsk Økokrim foretar på grunn av mistanke om illegal musikkdistribusjon.

Etterforskningen vil fortsette når det gjelder identiteten og aktiviteten til nettstedets brukere.

Mye å gå gjennom

Britisk og nederlandsk politi har uansett en formidabel oppgave foran seg.

Antallet brukere av det lukkede musikknettverket. hvor mange av dem som er nordmenn, er det ikke offentlig kjent. Men dersom politiet sitter på IP-adressene, vil de ha oversikt også over dette.

I følge kilde som har tipset ITavisen var medlemslistene hos Oink i utgangspunktet kryptert, og i tillegg utstyrt med en selvdestruksjonsmekanisme som gjorde at de ble slettet dersom de ikke innen en viss tid mottok et bestemt signal.

– Vil velge ut

I Norge gjelder omtrent samme fildelingslover som i Storbritannia og Nederland. Dermed vil norske brukere også risikere påtale dersom de kommer i politiets søkelys. Det er tradisjonelt et nært samarbeid mellom norsk, britisk og nederlandsk politi. Nederland ligger i likhet med Norge i Schengen-området, som blant annet betyr et nært samarbeid om kriminalsaker.

– Politiet kan naturlig nok ikke saksøke alle. Men om de får tilgang til personopplysningene fra Storbritannia, kan de velge ut tilfeldige enkeltpersoner. Eller gå etter hvor mye den enkelte har lastet opp eller ned, forklarer Tøndel.

Han vet ikke om norsk politi får opplysninger om norske OiNK-deltakere fra britisk politi, men regner det ikke som urealistisk.

Annonse