oink

Annonse


Razzia mot fildeler-mekka

Britisk og nederlandsk politi stengte i dag det populære musikknettverket.

Tok far og sønn

En 24 år gammel mann som skal være lederen for nettverket ble samtidig arrestert i Middlesbrough i Storbritannia. Også hans far skal i følge enkelte kilder være innbrakt.

Samtidig skal arbeidsplassen til 24-åringen – et stort, internasjonalt selskap – ha blitt ransaket etter spor av aktiviteten.

Musikk til entusiastene

OiNK er – eller rettere sagt var – et lukket nettverk som ble mye brukt av entusiaster med sans for musikk som vanligvis ikke ligger på hitlistene. Her kunne fans av 60- og 70-tallsrock finne favorittene sine.

Annonse


Det som karakteriserte nettverket var strenge krav til kvalitet. MP3-filer med en bitrate på 192 var minimumskravet, mens det tapsløse formatet FLAC var regelen. For å bli medlem, måtte man i utgangspunktet være anbefalt av et annet medlem.

Platebransjen bak aksjon

Etter en kort «nådetid» fikkb rukerne et krav om å laste opp en viss mengde før du fikk rettigheter til å laste ned mer. De som forsyndet seg mot dette og ikke gjorde samlingen sin tilgjengelig, ble sperret fra ytterligere nedlasting.

OiNK var registrert som selskap i Storbritannia, men serverne sto fysisk i Nederland. Aksjonen skjedde på anmodning fra den britiske platebransjeorganisasjonen BPI og den internasjonale organisasjonen IFPI, som også er representert i Norge.

La ut forhåndsutgivelser

Det er likevel ikke byttingen av musikk som forårsaket politiaksjonen. Platebransjen reagerte først og fremst på at mange nye album ble gjort tilgjenglig i full kvalitet lenge før utgivelsesdato.

– OiNK var sentral når det gjaldt illegal distribusjon av forhåndsutgivelser av musikk. Dette handler ikke om venner som bytter musikk for moro skyld. Dette var et verdensomspennende nettverk som fikk tak i musikk det ikke hadde rettigheter til og la den ut på nettet, sier IFPI-leder Jeremy Banks i en pressemelding.

Adressen til OiNK var lenge oink.me.uk, men byttet nylig til oink.cd – angivelig etter en krangel med domeneregistraren.

Trøbbel for medlemmene?

Både brukeren selv og den som anbefalte ham/henne som medlem kunne lett finne hele listen over hva vedkommende hadde lastet opp og ned. Disse loggene får nå trolig politiet i Storbritannia tilgang til.

Om beslaget vil få konsekvenser for noen av de rundt 180 000 medlemmene i nettverket er ennå ikke klart. Skal en dømme etter omtalen på norske nettforum, har også mange nordmenn vært med.

I følge kilder ITavisen har vært i kontakt med hadde OINK krypterte medlemslister som ble slettet dersom et signal ikke ble sendt innen et visst tidspunkt. Det er dermed lite trolig at politiet får tilgang til medlemslister og IP-adresser.

Kilder:
IFPI.org
torrentfreak.com

Annonse