Hopp til navigasjon Hopp til innhold
wifi (Ill.: Ill. Per Ervland)

Vidåpne nettverk i regjeringskvartalet

På valgdagen blir det avdekket at hvem som helst kan avlytte datatrafikk fra bygningene Norge styres fra.

På initiativ fra NRK fant sikkerhetsekspert Stein Møllerhaug i Watchcom Security Group ut at hele 39 av 161 trådløse nettverk i regjeringkvartalet i Oslo var helt usikret.

– Alt kan avlyttes

Av de resterende nettverke var halvparten sikret med kryptering som kan knekkes (trolig WEP – Wired Equivalent Privacy) på få minutter.

– Hvis noen bruker disse usikrede nettverkene, så kan vi lytte på alt de gjør på dette nettet, inklusive oppkoblinger til andre datasystemer, forteller Stein Møllerhaug til NRK.

Avviser fare

Politisk rådgiver Jørund Leknes avviser imidlertid at de trådløse nettverkene utgjør et sikkerhetsproblem for regjeringen – og dermed for hele Norge.

– I den grad det eksisterer trådløse nettverk i departementene, så er det gjestenettverk.

Opposisjonen ikke fornøyd

Han får imidlertid motbør fra Løvebakken. Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H).

Han etterlyser hva regjeringen har gjort for å sikre seg mot datainnbrudd og sier han forventer en redegjørelse for hva man har gjort.

Også hos Bondevik

I juli 2004 ble det avdekket at det trådløse nettet på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik sto vidåpent.

– Dette er ikke i tråd med de sikkerhetsrutiner som vi anbefaler våre kunder. Jeg synes det er merkelig at Statsministerens kontor har et åpent trådløst nettverk, som de lar Gud og hvermann bruke. Dette virker lite gjennomtenkt, sa markedsdirektør Audun Lødemel i sikkerhetsselskapet Norman den gangen.

Den gangen ble det trukket fram at kriminelle, pedofile og «spøkefugler» kunne bruke statsministerens nett til lyssky aktiviteter. Og at det dermed kunne se ut som det var statsministeren selv som sto bak.

Stikkord: sikkerhet, wifi