usenet copy

Annonse


Piratenes ukjente fristed

Nyhetsgrupper er piratenes hemmelige piratreir.

Mindre kjent

Usenet eller nyhetsgrupper på norsk er allment kjent som diskusjonsfora ofte brukt før nettsideforum tok over.

Piratsøkelyset har gjennom alle år blitt rettet mot P2P-programmer, blant dem torrents som er i vinden som aldri før. Nyhetsgruppene blir ofte «glemt» på tross av at dette er en de viktigste bindeleddene for de virkelig store piratene.

Ofte blir de ferske piratvarene levert på private FTP-servere for så og spre seg videre til nyhetsgrupper og til slutt havner det på torrent-sider og andre fildelingsnettverk.

Annonse


Heftige hastigheter

Det som skiller nyhetsgruppene fra P2P er at datastrømmen kun går en vei. Det foregår ingen deling mellom brukere, man deler selv ingenting, men henter alt fra store serverparker som gir enorm båndbredde uten noen makshastighet, selv om de ofte ligger i USA.

Man betaler en fast avgift til en tilbyder som for eksempel Newshosting og AstraWeb. Prisene ligger som regel på rundt 100 kroner måneden for fri nedlasting.

Egen programvare

Man trenger egne spesialtilpassede programmer for å laste ned piratvaren. Newsleecher er et mye brukt program.

Det kan ofte forekomme at filene som ligger på serverne er skadet, og må repareres. Nyhetsgruppemiljøet har derfor opprettet et eget filformat som legges ved de originale filene. Repareringsfilene kalles .par og kan lastes inn i programmer som QuickPar

Er det ulovlig?

Det har vært svært stille rundt dette miljøet, trolig fordi nyhetsgruppene alltid har vært der og har vært ment som et diskusjonsfora, selv om pirat-materialet som ligger på serverne er like ulovlig som det som florerer mellom diverse torrent-brukere.

Sider som Newzbin og Usenet-World kategoriserer innholdet etter blant annet spill og programmer, men serverer selv ingen ulovlig filer akkurat som torrent-sider som The Pirate Bay.

Nyhetsgruppene ligger helt klart i en gråsone. Hverken RIAA eller MPAA har til nå satt inn det store støttet mot nyhetsgruppene.

Statistikk

Usenetstats.com følger med på hvilke nyhetsgrupper som er mest populære.

Alt.binaries.dvd står for 11 prosent av alt som blir lastet opp. Deretter følger alt.binaries.cd.image.xbox som inneholder piratspill til Microsofts konsoll etterfulgt av alt.binaries.dvdr, en av de mest populære gruppene for film.

Les mer om hvordan nyhetsgruppene fungerer her.

Kilder:
Newzbin
Wikipedia

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse