Bilde 2

Annonse


iPod med Wifi og pekeskjerm

Samtlige iPod-modeller ble oppdatert i kveld. Steve Jobs gikk i detalj på hver eneste modell, som har fått aniktsløftinger både når det gjelder skjermer, lagringskapasitet og grensesnitt.

Helt ny modell

Den største nyheten var likevel iPod Touch – en helt ny iPod som har mye av funksjonaliteten til mobiltelefonen iPhone. Det er i grunnen bare telefonen som mangler. Her kan du surfe på nettet via trådløst nett (wifi/wlan), i tillegg til å vise stillbilder, spille musikk og filmer.

Den har kalender, adressebok og iPhones spesielle, «rullende» visning av bilder og ikoner. Du kan sende og motta bilder fra andre gjennom det trådløse nettet.

– Dette er den beste måten å deler bilder på i historien, sa Jobs med sedvanlig bravur.

Annonse


Bruker Safari

Han benyttet også anledningen til å gjøre seg lystig på bekostning av Microsofts «iPod-dreper», Zune.

– Den har jo Wifi, så hvorfor feilet den? Forklaringen ligger ikke hos Microsoft, men hos Wifi i seg selv. Du får jo alt mulig trøbbel med passord, innlogginger på hoteller og kontorer. Samtidig er det mange nettsider som ikke vises særlig godt i nettleseren på portable apparater. Vår løsning er å bruke vår egen nettleser Safari, den samme du finner på en vanlig Mac, sa Jobs.

iPod Touch kommer i 8 og 16GB-utgave, så det dreier seg altså om flashminne. Prisene er henholdsvis 2490 og 3290 kroner.

Se film av hvordan iPod Touch fungerer HER.

80 og 160 GB

Også den harddiskbaserte iPod har fått et kraftig løft. Først av alt: Nå har spilleren som tidligere bare het «iPod» (og som alle kalte «iPod Video») fått et navn: iPod Classic.

Standard-iPoden heter nå Classic og har fått 80 og 160GB om bord.
(Ill.: Apple)

Den har fortsatt skrollehjul, men har fått søkefunskjon og rullerende visning av albumomslag (coverflow). For storkonsumenter av video er den største nyheten at toppmodellen nå kan skilte med hele 160GB, mens den minste nå har 80GB. Priser: 1990 og 2790 kroner.

Bedre nano-skjerm

iPod nano får nå 2-tommers display med samme oppløsning som den nåværende iPod med harddisk.

Denne dingsen styrer foreløpig unna en nederlandsk særavgift.
(Ill.: Apple)

I tillegg blir den utstyrt med spill som Vortex og Sudoku, og cover flow. Spilletiden er øket til 24 timer (audio) og 5 timer video. Det er fortsatt 4 og 8GB og prisen er på henholdvis 1190 og 1590 kroner.

iPod Shuffle er uforandret, men kan nå fås i flere farger: rød, svart, sølv, blått og grønt.

Samtlige nye modeller er allerede lagt ut til salg i Apples norske nettbutikk. Men det vil fortsat gå noe tid før du får tak i dem. Touch vil først sendes ut 28. september, mens Classic og nano sendes ut om tre dager.

iTunes-fakta

Som vanlig gikk Jobs over litt tørre fakta. Det er registerert 600 millioner iTunes-nedlastinger. iTunes er nr. 1 i alle de 22 landene det er tilgjengelig.

I alle de 22 landene er det seks millioner låter tilgjengelig og det er over 550 tv-serier å velge mellom.

Ringetoner på iPhone

Jobs startet med å presentere en ny versjon av iTunes som støtter iPhone-ringetoner.

Ved hjelp av iTunes kan man kjøpe en ringetone til låta man har lastet ned for ca. 5,50 kroner. En låt koster det samme så totalsummen for en ringetone blir ca. 11 kroner.

Det blir i tillegg mulig å lage egne ringetoner i iTunes.

Kilder:
Macworld.com
MacDailyNews
Apple.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse