Hopp til navigasjon Hopp til innhold
IFA-messen i Berlin har ikke åpnet ennå. Men aktivitetsnivået er høyt på forhånd. (Ill.: Tore Neset)

IFA-ballet er i gang

BERLIN (ITavisen.no): IFA-messsen er nesten som OL i teknologi. Her konkurrerer 1212 ustillere om oppmerksomheten.

Internationale Funkaustellung er med nå verdens største forum for hjemmeelektronikk, nesten uansett hvordan du regner. Og det er ikke så rart, for Europa er nå også verdens største enkeltstående marked for slikt, med et knapt forsprang på USA.

Kamp om HD

Og den viktigste «idrettsgrenen» på årets er HD. Både på disk, i lufta, på kabel og satellitt. De høyoppløste lyd- og bildesignalene skal inn i alle hjem, koste hva det koste vil. Og de store innen elektronikkbransjen står i kø for å få sin del av kaka.

Mest spennende blir det å følge kampen mellom de to arvtakerne til DVD – Blu-ray og HD DVD. De har allerede på flere iFA-messer kjempet om oppmerksomheten. Det har hver gang endt med en klar seier til Blu-ray.

Storeslem fra Blu-ray

Mens HD DVD-leiren med Toshiba i spissen har stilt med et knippe tafatte japanere som knapt snakker engelsk, har Blu-ray-leiren med Sony og Philips som «motorer» stilt med Hollywood-stjerner, regissører og film-moguler.

HD DVD-leiren er også i år beskjedne av seg, skal vi dømme etter møterommet som er bestilt. Mens vi også i år kan vente en spektakulær markering fra Blu-ray-dien.

Paramount-avtale

Likevel er det ingen som våger å spå at kampen er avgjort. HD DVD tok et ekstra stikk for et par uker siden, da det ble kjent at de hadde inngått en eksklusiv avtale med Paramount og Dreamworks.

Likevel trakk det noe ned at Steven Spielberg fortsatt vil utgi sine filmer på Blu-ray – rett og slett fordi det er det folk ser ut til å ønske nå i startfasen.

De store på plass

Det er likevel mye mer som skjer her i Berlin i disse hektiske dagene. De drøye 1200 utstillerne har 104 000 kvadratmeter fordelt på 26 digre messehaller å boltre seg på.

Alle er der, fra IT-selskaper som Fujitsu Siemens og Intel til kamerafabrikantter som Nikon og Canon. Men mest dominerende er det vi kan kalle hjemmeunderholdningsbransjen. Høyttalere, forsterkere, medisspillere og flatskjermer henger over alt.

Teknologi på horisonten

Og på bakrommene vises prototyper på kommende produkter – og i noen tilfeller også kommende teknologi. Det er her vi så den første CD-platen på 80-tallet og den første DVD-platen tidlig på 90-tallet. Og det er her vi får se de nye skjermteknologiene som vil avløse LCD og plasma.

Og for første gang siden messen ble årlig er Sony på plass med fullt trøkk. Det samme er Panasonic, som heller ikke markerte seg spesielt sterkt i fjor.

Selve messen starter ikke før i morgen. Da slipper vanlige folk inn, men allerede i dag er hallene fulle av bransje- og pressefolk. Dagen er fylt opp av pressekonferanser – noe du kan lese om her i ITavisen etter hvert som de skjer.

Stikkord: ifa