Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apples sikkerhet blir likevel ikke tema på Black hat-konferansen i Las Vegas. (Ill.: blackhat.com)

Storm mot hackerlov

Sikkerhetseksperter truer med å forlate landet.

Den kontroversielle tyske loven forbyr på genrell basis all uautorisert inntrenging i IT-systemer. I tillegg blir alle former for hackerverktøy forbudt.

Vil rømme landet

Det betyr at blant andre sikkerhets- og antiviruseksperter får trøbbel med å gjøre jobben sin. Og at konstruktiv hackervirksomhet som bidrar til å gjøre myndigheter og næringsliv oppmerksom på sikkerhetshull blir nesten umulig.

Loven, som trer i kraft i disse dager, har vakt sterke reaksjoner. Flere internasjonalt tunge sikkerhetseksperter som jobber i tyske selskaper har truet med å si opp jobben og forlate landet.

Kan bli EU-lov

– Loven gjør sikkerhetssituasjonen verre, ikke bedre. Vi bruker hackerverktøy for å teste sikkerheten i datasystemer. Det er en vesentlig del av vår forretningsvirksomhet, sier produktspesialist Marcus Rapp i antivirusselskapet F-Secure til IDG News.

Mange frykter nå at loven kan utvides til på sikt å gjelde hele EU. I så fall vil den også kunne gjelde Norge, som EØS-medlem.

Skeptisk forsker

En av skeptikerne utenfor Tyskland er David Lindahl, som jobber ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige.

– Hvordan skal retten avgjøre hva som er ment for illegale formål eller ikke? Det er veldig vanskelig å avgjøre, sier han.

Forbudte verktøy

Til daglig jobber Lindahl med å simulere større dataangrep og elektroniske terrorscenarioer. Arbeidet foregår i et lukket miljø, men Lindahl og hans kolleger bruker i dag programvare som nå blir forbudt ved tysk lov – uansett hva hensikten med å bruke dem er.

Lindahl frykter nå at forskere vil bli skremt til bare å bruke abstrakte modeller, og dermed ikke kan simulere angrep på realistisk vis. Dette mener han ville sette sikkerhetsarbeidet langt tilbake.

Kilde:
IDG.se

Stikkord: hacking