Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne roadster-modellen bruker i prinsippet samme batteriteknologien som laptopen din. (Ill.: Tesla Motors)

Tut og kjør med laptop-batteri

Batteriteknologi som brukes i bærbar PC godkjent for bil.

Lithium ion-batterier brukes i mange typer elektroniske dingser, som mobiltelefoner MP3-spillere og bærbare PCer.

FN-godkjent

Nå skal teknologien også brukes i elektriske biler. Det amerikanske selskapet Tesla Motors, som lager elektriske biler, har nå fått godkjent batteriet sitt av selveste FN.

I de bilene vi har sett hittil, både hel-elektriske og hybrider, har det stort sett vært brukt bly og kadmium-typer. Den norske Think-modellen kjører på salt-nikkel-batterier. Men de har inngått en avtale med Tesla om kjøp av batterier. Dermed kan norske elbiler også komme til å kjøre rundt med lithium ion-teknologi.

Kan ta fyr

Teslas løsning gir 32 mils kjøring på en opplading, noe som er nesten dobbelt så mye som med de fleste av dagens elektriske biler. Oppladingstiden skal også være vesentlig lavere enn med de batteritypene som benyttes i dag.

Ulempen er imidlertid muligheten for at battieriet tar fyr, slik vi har sett med blant annet laptoper og mobiltelefoner.

6831 celler

Batteriet består av 6831 enkeltsående lithium ion-celler, og veier nærmere et halvt tonn. Teslas første modell er sportsbilen Tesla Roadster, en bil som tilsynelatende konkurrerer mer med Porsche enn med Think.

Nå gjenstår den krevende godkjenningsprosesser i USA og i Europa før biler med den nye batteritypen faktisk kan leveres til kundene. I følge Tesla selv har de flere hundre forhåndsbestillinger.

Kilde:
News.com

Stikkord: batteri