Hopp til navigasjon Hopp til innhold
suprnova-new-logo

Comeback for SuprNova

Den superpopulære torrentsøkeren får nytt liv, takket være The Pirate Bay.

SuprNova.org var en slovensk nettside som raskt ble den mest populære søkemotoren for filer på nettet på begynnelsen av 2000-tallet.

Ble stengt

Nettstedet var på mange måter en forgjenger for svenske The Pirate Bay, som i dag er verdens mest populære søketjeneste for lovlige som ulovlige mediefiler.

Siden det aller meste av det som brukerne søkte etter var ulovlig kopiert film, musikk, spill og programvare, ble siden stengt høsten 2004. Den direkte årsaken var juridisk press fra den mektige filmbransjeorganisasjonen MPAA (Motion Picture Association Of America), som organiserer brorparten av de store Hollywood-selskapene.

– Viktig signal

Nå vil The Pirate Bay blåse liv i SuprNova igjen. Den tidligere eieren, «Sloncek», har gitt bort domenet til svenskene – uten vederlag.

– Vi snakket sammen om og bestemte oss for at dette var noe folk kunne ha bruk for. Det vil hjelpe torrent-miljøet og vil også gi et signal om at det som legges ned vil komme opp igjen, sier Pirate Bay-adminstratoren «Brokep» til Torrentfreak.com.

Vanskelig å stoppe igjen

Det er på det rene at SuprNova ikke vil ha sin egen tracker, slik som før.

I juridisk forstand bidrar dermed ikke tjenestendirekte til piratvirksomhet – den bare indekserer linker som kan føre deg videre til torrents – de små filene som inneholder informasjon om alle de små bitene mediefilene er satt sammen av.

Forum oppe og går

Brukerne må selv ta ansvaret for hva de laster ned. Dermed blir det svært vanskelig for underholdningsbransjen å stoppe den gjenoppståtte tjenesten.

Selve SupRNova er ikke oppe og kjører ennå. Det er derimot forumet suprbay.org, der du vil finne opplysninger om framdriften.

Kilder:
Slyck.com
Torrentfreak.com
News.com

Stikkord: fildeling, pirate bay