Annonse


– Søksmål ikke løsningen

I et intervju med publikasjonen TG Daily innrømmer Jonathan Lamy, talsmann for RIAA (Recording Industry Associationof America), at dagens strategi ikke nytter. Siden 2003 har platebransjen saksøkt studenter så vel som døde bestemødre.

Effekten uteblir

Likevel viser statistikk at effekten av tiltakene har uteblitt. I 2003 hadde 6,9 millioner husstander i USA lastet ned musikk ulovlig. Tall fra mars i år viser at tallet har økt til 7,8 millioner husstander, altså nesten en million flere enn i 2003.

Lamy fremhever stadig bedre, og mer tilgjengelige, lovlige tjenester som det beste tiltaket for å minske piratkopieringen. Alle søksmålene har gitt platebransjen et svært frynsete rykte, men han mener likevel at de har vært nødvendige.

Platebransjen i utakt

John Palfrey er professor ved Harvard Law School. Ifølge Palfrey har søksmålene prellet av på amerikansk ungdom, som tilsynelatende laster ned som før. Dette signaliserer at platebransjen ikke er i takt med fremtiden, og enda viktigere at de er i utakt også med nåtiden.

Annonse


Palfrey mener at søksmålene rett og slett er en unødvendig distraksjon for en videre utvikling av digitale media.

Ferdige tilståelser via e-post

I USA alene har platebransjen stått bak mer enn 21 000 søksmål, hvorav flere av de utpekte har vært uskyldige. Nylig måtte RIAA, platebransjens fellesorganisasjon i USA, bære sakskostnadene for en bevegelseshemmet kvinne, etter at saken mot henne ble kastet ut av retten.

Siste hakk på stammen i piratkampen er masseutsending av tilståelser via e-post. Mottakerne er studenter som har dukket opp i platebransjens fildelingsgarn. RIAA unnlot å sende slike tilståelser til Harvard, da universitetet allerede har bedt platebransjen om å fordufte.

Artister i opposisjon

Det dårlige ryktet blir ikke bedre av at mange artister står i steil opposisjon til platebransjens fremgangsmåter. Flere band har blitt mistenkt for å lekke egne album før utgivelse, deriblant Radiohead. Vokalisten i rockebandet Disturbed har ved flere anledninger uttalt seg giftig om platebransjens søksmål.

Rick Mason fra Pink Floyd sa nylig at artister burde tjene penger på verkene sine, men at søksmål er feil måte å inndrive disse pengene på.

I Norge har vi foreløpig bare sett toppen av isfjellet. Her til lands er det bransjeorganisasjonen IFPI som er RIAAs motstykke. Så langt har vi ikke sett massesøksmål av den amerikanske typen her på berget, men IFPI har varslet økt innsats.

Kilder:
Theinquirer.net
tgdaily.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse