Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple forventer tydeligvis at iPhone-salget vil ta helt av i sommer. (Ill.: Ida Oftebro/ITavisen)

iPhone skaper nettkrøll

Motetelefonen har gitt Duke-universitetet en trådløs hodepine.

iPhones trådløse tilkobling skaper hodebry for nettverksadministratorer ved det amerikanske universitetet Duke i Durham. Skolen er sterkt avhengig av sitt trådløse nettverk for kommunikasjon med studentene.

Ugyldige adresser

Problemene oppstår når iPhone forespør det trådløse nettverket etter MAC-adresser (maskinvareadresser) til IP-adresser den allerede kjenner. Problemet er at iPhone spør etter adresser som ikke det trådløse nettverket kjenner til. Når telefonen får det den oppfatter som feil svar – resulterer det i stadige nye henvendelser.

Ufrivillig DOS-angrep

Alt i alt sender telefonene som er tilkoblet nettverket ut 18 000 slike forespørsler i sekundet. Hele prosessen opptar nesten 10 megabit per sekund, og bruker dermed opp en stor del av den tilgjengelige båndbredden. Hovedproblemet er dog at tilgangspunktene i nettverket blir overbelastet av alle forespørslene. Problemet er ikke ulikt det som skjer når en nettside blir utsatt for et DOS-angrep (Denial of Service).

150 iPhones – foreløpig

Slik det er nå er det 20 til 30 tilgangspunkt om gangen som faller ut, for så å dukke opp igjen etter omkring et kvarter. På grunn av sommerferie utgjør ikke dette de største problemene akkurat nå, men spørsmålet er hvor mange studenter som vil ha med seg moteikonet når ferien er over. Foreløpig er det 150 iPhone-enheter registrert i nettverket.

I august og september er skolen helt avhengig av nettverket for kommunikasjon med studentene.

Problem med nettverksbytte

Feilsøkingen så langt antyder at problemet oppstår i kjølvannet av at man bytter trådløst nettverk på telefonen. Tester av iPhone i normalt bruk har vist at masseutsendingen av henvendelser begynner når man beveger seg fra en del av det trådløse nettverket til en annen.

Kevin Miller ved universitetets IT-avdeling sier at han er rimelig sikker på at Cisco, som har levert flesteparten av tilgangspunktene, ikke kan klandres. Foreløpig er en feilmelding registrert hos Apple, men svar har latt vente på seg.

Kilde:
Infoworld.com