Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor stenger Finn og Aftenposten ute

Schibsted må signere millionavtale med Telenor om de fortsatt vil nå telegigantens mange kunder.

Telenor har som kjent trukket seg ut av det norske nettsamarbeidet NIX (Norway Internet Exchange). Nå stenger de norske nettkunder ute om de ikke får betalt.

Har fått tilbud

Både Aftenposten.no og Finn.no som begge eies av Schibsted har fått tilbud om å betale Telenor mange millioner kroner. Dette for at nettsidene fortsatt skal nå Telenors mange kunder. Det presiseres at avtalen ikke gjelder VG Nett da denne siden har en egen avtale med Ventelo.

– Hvis Schibsted ikke ønsker denne avtalen med oss må de enten lage avtaler med andre bredbåndsleverandører ellers vil ikke kundene kunne gå inn på nettsteder fra Schibsted, sa Telenors nordiske sjef for fastnettet, Berit Svendsen, under gårsdagens møte om saken i Stortinget.

Gisle Hannemyr med klar tale

Gisle Hannemyr er ikke i tvil: – Det er neppe noen tvil om at Telenor akter å styre hvilke innholdsleverandører kundene skal ha adgang til, sier lektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr.

Hannemyr presiserer at kundene fortsatt vil kunne få tilgang til Schibsteds nettsider via servere i USA. Dette bekreftes av Dag Wigum, IT-direktør hos Schibsted.

– Vi har flere alternativer for å omgå Telenor, forteller Wigum.

Siden Telenor er klart størst i Norge vil det ha en klar negativ effekt på nettsider som ikke signerer en avtale med telegiganten.

– Farlig

Hannemyr påpeker at det ikke er pengene det er snakk om, men Telenors enorme nett-makt i Norge.

– Det er denne maktposisjonen dette i hovedsak dreier seg om. Alle vet at Schibsted kan betale de pengene en slik avtale koster, men jeg mener at det er farlig at et selskap skal tilegne seg så mye makt at de bestemmer akkurat hva kundene skal få tilgang eller ikke tilgang til, sier Hannemyr.

Telenor krever at det blir gjort endringer i NIX for at de skal vurdere å fortsatt være med. Telenor vil nemlig at NIX skal bli et knutepunkt for bredbåndsleverandører, uten tilgang for innholdsleverandørene.

En ting er sikkert, nettet er i forandring. I USA har debatten lenge vært et hett tema.

Kilde:
VG

Stikkord: internett, telenor